Klik venligst
MJÖLBY 2021-7-5 KL. 09:02

Tenho hjälper invandrare att ta körkort

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. I Östgötatidningens första sommarnummer kan man läsa ett reportage om Tenho Ståhle, som kom till Sverige från Finland på 60-talet och har byggt upp ett innehållsrikt liv i Östergötland. I den här artikeln berättar Tenho om sitt initiativ att hjälpa invandrare att ta körkort.

Tenho hjälper invandrare att ta körkort
Tenho Ståhle ute i trädgården där han spenderar en hel del tid. Foto: Anton Rimstedt.

– Jag brinner för det där med integration. Att få folk som kommer hit att bli en del av samhället tycker jag är extremt viktigt. Och då är körkort och kunskaper i svenska språket A och O. Det är så många jobb som du per automatik inte får om du inte har körkort eller kan svenska, säger Tenho Ståhle i reportaget.

Med bakgrund av allt detta ville Tenho dra sitt strå till stacken efter flyktingkrisen 2015. Han tog emot ett ensamkommande flyktingbarn, som fick ett eget rum i Tenhos hus och fick även tillgång till alla utrymmen i bostaden förutom Tenhos sovrum. Pojken bodde hos Tenho några månader och var i åldern att det började bli dags att ta körkort.

– Jag frågade honom om han hade tänkt att ta körkort, och det hade han inte funderat på. Jag erbjöd mig att övningsköra med honom och han nappade på det. Jag hjälpte honom med det.

Och det satte en metaforisk snöboll i rullning. Tenho insåg att han kunde hjälpa fler invandrare att ta körkort, och helt plötsligt hade han en privat liten körskola för invandrare. Ordet spreds om gubben i Mjölby som övningskörde med nyanlända och fler och fler hörde av sig.

– Jag har fått frågor under hela pandemitiden om jag övningskör fortfarande, men jag är ju i riskgrupp så jag har fått pausa det där under pandemin. Men totalt har jag nog utbildat ett femtontal sedan den första killen som bodde hos mig där 2015.

Privat och ideellt har Tenho Ståhle gjort detta för östgötska invandrarungdomar.

– Jag får se om jag återupptar det nu när jag är vaccinerad, det har jag inte riktigt bestämt än.

Men bara några dagar efter vår intervju hade Tenho besök av en ny kille som ville övningsköra med finlandsöstgöten. Verksamheten rullar vidare...

Anton Rimstedt
PÅ STARTSIDAN JUST NU