Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-8 KL. 00:19

”Stort lyft” för undervisningen när ”klimatlufttältet” och SMHI gästar

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. I början av förra veckan fick eleverna på Dackeskolan i Mjölby ett avbrott från den ordinarie undervisningen för att kliva in i ett visuellt rum, ”ta del av” klimatförändringarna och tillsammans med SMHI, Länsstyrelsen och kommunen diskutera planetens framtid.

”Stort lyft” för undervisningen när ”klimatlufttältet” och SMHI gästar
Sandra Andersson, klimatolog på SMHI, och naturkunskapsläraren Mattias Andersson framför Geodomen. Foto: Anton Rimstedt.

– Det här blir något som de kommer ihåg. Jag minns från min skoltid att det var de här extragrejerna som man kom ihåg. En vanlig skoldag, der fanns ju hundra såna. Men såna här grejer är lite ”once in a lifetime”.

Dina genomgångar som säger egentligen samma sak, de försvinner lite i mängden?

– Det gör de, absolut, även om jag skulle vilja säga att de inte gör det, säger naturkunskapsläraren Mattias Andersson, som är den ur lärarkåren som är med och håller i dagens aktivitet för gymnasieeleverna på Dackeskolan.

Det är det stora ”lufttältet”, utifrån liknande en hoppborg, inifrån en rundad bioduk, Geodomen från Visualiseringscenter i Norrköping som har tagit plats i Dackeskolan för en dag. Eleverna får se en film (”En varmare värld” från SMHI) som tar cirka 15 minuter och efter filmen blir det diskussion tillsammans med representanter från SMHI, Länsstyrelsen och Mjölby kommun om hur de ser på framtidens klimat. Östgötatidningen hängde på, både inne i Geodomen och som en fluga på väggen i diskussionsrummet efteråt.

Kuddar är utplacerade på golvet inne i det mörka lufttältet och vissa elever lägger sig världsvant och bekvämt tillrätta, medan andra lite mer trevande sätter sig på sin kudde. Filmen är för eleverna en repetition av det budskap som blir viktigare och viktigare, och dessutom skarpare och skarpare, både från avsändaren SMHI och exempelvis i FN:s klimatpanel IPCC:s rapport som vi har skrivit om tidigare veckor.

I linje med IPCC:s fokus på klimatanpassning så får eleverna också i den efterföljande diskussionsövningen ta ställning till hur man bör förhålla sig till att bromsa klimatförändringarna kontra att anpassa sig till dem. En övervägande majoritet tycker att man måste prioritera båda.

Med i diskussionsrummet finns också Sandra Andersson, klimatolog på SMHI. När den sista gruppen av elever är klara så får vi en pratstund med henne och lärare Mattias Andersson.
– Det har varit en jättebra dag. Kombinationen av den här filmen och uppsamlingen efteråt har varit bra, övningen var bra för att få igång diskussion. Annars kan det bli lite svårt att veta vad man ska prata om och eleverna kanske blir försiktiga, men nu, med det här att ställa sig I olika hörn, så fick vi med många i diskussionen, säger Sandra Andersson.

Geodomen är ett samarbete mellan SMHI och Visualiseringscenter och filmen är producerad av SMHI.
– Skolorna är en av våra huvudgrupper att få ut information till, så det är viktigt för SMHI att komma ut så här och kunna informera.

Naturkunskapsläraren Mattias Andersson är minst lika nöjd han.
– Det är en jättebra möjlighet som vi har fått. Länsstyrelsen har gått in och sponsrat så att vi har kunnat ta hit den här geodomen. Det här är en fråga som eleverna är jätteengagerade i. Under de åren som jag har varit lärare så har det bara blivit mer och mer aktuellt och engagemanget har blivit större och större. Vi har fått väldigt bra gensvar här under dagen.

SMHI, Länsstyrelsen och kommunen. Det är många aktörer här idag som kanske hjälper till att ge ytterligare tyngd i ämnet.

– Visst är det så. När jag står i mitt klassrum och pratar så lyssnar de på ett sätt, men när det kommer människor utifrån och det blir ett litet event av det så tar eleverna till sig det på ett helt annat sätt. Det här är ett stort lyft för mig och något jag kan använda mig av även i undervisningen framöver, säger Mattias Andersson.


Anton Rimstedt


Många elever hade åsikter i de olika frågeställningarna kopplade till klimatet. Foto: Anton Rimstedt.



Eleverna på väg ut ur den mörka Geodomen. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU