Klik venligst
MJÖLBY 2020-7-30 KL. 14:15

Så vill unga att Mjölby ska utvecklas

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. En central strand, en uteaffär och roligare raster med färgglada studsmattor utanför skolan. Det är några förslag som grundskoleelever gav i en Minecrafttävling som Mjölby kommun arrangerat i syfte att få in förslag på hur staden kan utvecklas och bli bättre. Tävlingen fortsätter i höst då fler skolor bjuds in att delta.

Så vill unga att Mjölby ska utvecklas
Många vill att det byggs mer, och blir samlingsplatser, runt vattnet i Mjölby kommun. Foto: Carolina Fransson

Just nu planerar Mjölby kommun hur marken och vattnet ska användas i kommunen på sikt. Att inhämta många olika perspektiv på hur detta ska ske ser man som en viktig del i arbetet. Under vårterminen deltog cirka 150 elever från Lagmansskolan och Vasaskolan i en tävling där de fick föreslå förändringar.

I DET VINNANDE förslaget från Vasaskolan fanns en stuga att bo i för flera personer, en vattenrutschkana, en central strand och utsiktstorn med. Eleverna med det vinnande förslaget från Lagmansskolans mellanstadium önskade bland annat en laddningsstation för elbilar på Willys parkeringsplats, en ny och fräschare lekplats i stadsparken, finare gångväg, strand, utegym, kiosk, djurhage, en uteaffär, gammeldags café och fler radhus. Högstadieeleverna med det vinnande förslaget på samma skola föreslog en skola byggd i trä, ny stadsdel i södra Mjölby, skolgård med färgglada studsmattor, gungor, fotboll- och basketplan. De föreslog också ett bostadsområde nära skolan med blandade bostadsformer som lägenheter, radhus och villor samt en tunnel mellan skolan och bostadsområdet som man kan cykla säkert igenom. Gruppen ville även bygga en trevligare närmiljö och samlingsplatser för människor att träffas på som lekplatser, parker och en ny sjö. En liten närbutik ville de också ha för att minska bilåkandet.
– Förslagen vi fick in var jättefantastifulla och kreativa. Den röda tråden i dem var att eleverna ville att kommunen ska bygga vid vattnet. Det är ett underutnyttjat område som man skulle kunna nyttja mer än vad som görs i dag. Inför tävlingen pratade vi också med eleverna om Agenda 2030 och det är roligt att de också omsatte det vi sa om det i olika förslag, säger Caroline Gyllemark, planarkitekt på Mjölby kommun.

I HÖST KOMMER elever från Egebyskolan och Blåklintsskolan att bjudas in och få möjlighet att delta och lämna förslag på hur kommunen kan utvecklas.
– Vi kommer tillslut att ha en hel bank full med idéer att inspireras av. Det viktigaste tror jag är att idéerna inte stannar hos oss på byggnadskontoret utan att de sprids vidare och att vi visar idéerna för politiker och dem i kommunen som jobbar med det eleverna föreslår. Några idéer är så konkreta att de kan vi lämna direkt till service- och teknikförvaltningen, säger hon.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Många vill lämna polisyrket
ÖSTERGÖTLAND 2020-11-24 KL. 10:39

Många vill lämna polisyrket

"Högre lön är den viktigaste faktorn för att behålla de poliser vi har i dag"

Här finns delarna i kedjan som gör Vadstena till Sverigetvåa
VADSTENA 2020-11-24 KL. 01:25

Här finns delarna i kedjan som gör Vadstena till Sverigetvåa

"En röd tråd genom hela vår verksamhet".

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig
ÖDESHÖG 2020-11-24 KL. 01:19

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig

"Jag stänger inga dörrar, men jag trivs väldigt bra i den roll jag har nu".

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”
BOXHOLM 2020-11-23 KL. 22:45

Boxholmstjejen ny ordförande i Muf: ”Allt började med en revolt”

Matilda Ekeblad i intervju om uppdraget att leda största ungdomsförbundet.

Vadstena näst bäst i landet:
VADSTENA 2020-11-16 KL. 19:22

Vadstena näst bäst i landet: "Vårt signum är en bra skola"

Utbildningschefen utvecklar vad topplaceringen betyder. Läs också hur det gick för de andra kommunerna.

Fler nyheter