Klik venligst
MJÖLBY 2023-3-15 KL. 06:00

Mjölby kommun missade att ta betalt i sex år

Av Sara Anderberg

MJÖLBY/SKÄNNINGE I sex år har boende på två trygghetsboenden i Mjölby kommun haft gratis trygghetslarm, eftersom kommunen missat att ta betalt. Nu ska det dock bli ändring och för en del äldre känns det som ett hårt slag att få en merkostnad.

Mjölby kommun missade att ta betalt i sex år
Berit och Lennart Gustafsson är inte glada över att det det tillkommer en kostnad för trygghetslarm som de inte hade räknat med när de flyttade till trygghetsboendet. Foto: Sara Anderberg

Tidigare tog Bostadsbolaget i Mjölby ut avgiften för trygghetslarmen på hyresavin. Det gällde för boende på Ängens trygghetsboende i Skänninge samt för Burenskölds trygghetsboende i Mjölby.
–Det bestämdes när man byggde att det skulle ingå i hyresbetalningen, säger Marika Lönn Andersson som är avgiftshandläggare på Mjölby kommun.

Redan 2017 bestämde Bostadsbolaget att man inte längre ville ha den ordningen och att betalningen för trygghetslarmen inte längre skulle tas ut via hyresavin.
–Men vi tog inte den bollen, säger Marika Lönn Andersson.

Det tog cirka sex år, fram till nu, innan man upptäckte att ingen betalning alls har tagits ut för de boende med trygghetslarm, på de två trygghetsboendena.
–En miss helt enkelt.

Enligt Marika Lönn Andersson har ingen med trygghetslarm varit mindre trygg på grund av missen. Det enda som har hänt är att kommunen inte har fått in pengarna.
–Larmen kostar oss en hel del att hantera och därför är det viktigt att vi får in pengarna, säger hon.
Från och med 1 februari börjar kommunen ta betalt för larmen, för de som bor på de aktuella trygghetsboendena. Där har de boende fått brev om missen men det har inte mottagits väl av alla.

Lennart och Berit Gustafsson flyttade till Ängens trygghetsboende i Skänninge i augusti förra året. Flyttlasset gick när de räknat på att de skulle klara hyran på drygt 7 000 kronor.

Nu har de fått brevet om att de ska börja betala för trygghetslarmen.
–Det blir mycket pengar på ett år. 200 kronor i månaden blir 2 400 kronor om året, säger Lennart Gustafsson.
Grannarna har pratat om den merkostnad de får i februari.
–Och man får ju acceptera det här men ingen är väl glad för merkostnader, säger Lennart Gustafsson.

Både Lennart och Berit trivs alldeles utmärkt i den nya lägenheten i trygghetsboendet och de har accepterat att det är dyrare att bo där eftersom man får hiss och gemensamhetslokal samt en trygghetsvärdinna. Dessutom är lägenheten fin. Men lite smolk i bägaren innebär beskedet om trygghetslarmskostnaden, för det larm som Berit har.
Lennart är kritisk till hur kommunen har hanterat det här.
–Man undrar ju vad de håller på med.

SARA ANDERBERG


PÅ STARTSIDAN JUST NU