Klik venligst
MJÖLBY 2022-1-21 KL. 13:31

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Mantorp, Mjölby Hockey och Östergötland är representerat under OS i Peking nu i februari. På domarsidan, av Veronica Lovensnö. Den rutinerade linjedomaren har gjort stora mästerskap förut, men aldrig ett OS under pågående pandemi.

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden
Här är Veronica Lovensnö i tränarrollen. I Peking är det visselpipa och randigt ställ som gäller. Foto: Mia Karlsvärd.

– Det är klart att det är en jättespeciell situation som alla befinner sig i nu. Att åka på ett OS under corona, speciellt med den smittspridning som är nu.

Är det självklart för dig att åka till Kina under de här förutsättningarna?

– Absolut, det är det. Vi har inga direkta karantänstider eller så där att förhålla oss till, det finns detaljerade regler för hur det går till om vi skulle bli sjuka. Vi känner oss trygga med den planen som IIHF har tagit fram för oss. Det känns bra trots allt, säger Veronica Lovensnö.

Och du är lika taggad som vanligt att åka på ett mästerskap?

– Absolut, OS är ju bland det största man kan vara med om, så självklart är man taggad och förväntansfull.

Mantorpsbon, som numera också är tränare för Mjölby Hockeys nya damsatsning, har under många år dömt ishockey på högsta nivå. Rutinen finns där, tryggheten i sig själv som domare och som människa är tydlig när man pratar med Veronica Lovensnö.

Förra OS, 2018 i sydkoreanska Pyeongchang, fanns Veronica Lovensnö med i samma roll som nu, linjedomare i hockeyturneringen för damer.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse då. Att få representera sitt land i det största idrottsevenemanget som arrangeras. I ett OS har alla förberett sig i minst fyra år för att vara sina bästa jag just under de veckorna, samma gäller för oss domare.

Vad tror du det beror på att du blir uttagen till de här sammanhangen gång efter gång?

– Jag jobbar hårt för det. Både på och utanför isen. Försöker hela tiden vara en bra lagkompis, för vi är ett lag alltid, vi som dömer. Jag tror att människor har sett att jag är bra på de delarna och kan glädjas åt andras framgångar också. Team-building är väldigt viktigt för oss domare också, så jag är väl en sån person som försöker hitta på lite roliga grejer och aktiviteter och så där vid sidan av.

I ett reportage i Östgötatidningen strax innan årsskiftet kunde man läsa om Mjölby Hockeys damsatsning, där spelare med alla möjliga kunskapsnivåer samlas för att träna och spela. Där ser vi Veronica Lovensnö i en annan roll än domarrollen, nämligen som tränare för det nystartade damlaget.

– Det är två helt skilda roller. Dömer gör jag för att jag vill utmana mig själv och nå så långt som möjligt, och för att det är kul såklart. Att jag blev tränare för Mjölby kom lite som på ett bananskal kan man säga. Jag känner att det är kul att ge tillbaka till hockeyn på något sätt, till sporten som har varit en så stor del av mitt liv. Man får mycket tillbaka i den rollen, tjejerna uppskattar att man är där och de är väldigt villiga att lära sig. Elitsatsningen som domare och tränarrollen för nybörjare i Mjölby är verkligen skilda världar, men båda är väldigt väldigt roliga. Det blir mycket tid till hockey haha.

Den 31 januari bär det av till Peking för Veronica Lovensnö, bara ett några dagar senare inleds turneringen. Men mycket osäkerhet råder såklart med tanke på läget i världen.

– Vi kommer testas varje dag där borta, och så kommer vi testas flera gånger innan vi åker härifrån också. Det är bara att hålla tummarna för att det går vägen. Nu börjar jag bli extra försiktig med att exponeras för andra människor och man försöker såklart göra allt för att inte åka på något nu.

En nervös tid väntar alltså för Veronica Lovensnö, förhoppningsvis följs den upp av en tid fylld av högklassig ishockey på den största av scener.

Anton Rimstedt


Veronica Lovensnö med taktiktavlan under en träning med Mjölby Hockey. Foto: Mia Karlsvärd.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom
MJÖLBY 2022-4-28 KL. 07:04

Mycket pengar insamlade för att motverka lokal barnfattigdom

I Mjölby har Majblomman varit vilande i några år, men i år har Mjölby tätort återigen en lokal förening.

Håkan är nyfiken i en strut
ÖDESHÖG 2022-4-27 KL. 15:00

Håkan är nyfiken i en strut

– Man blir helt slut av behandlingarna. Man måste vara positiv, säger Håkan Johansson.

Fler nyheter