Klik venligst
MJÖLBY 2021-5-8 KL. 10:03

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY/BOXHOLM/ÖDESHÖG. Skräckexempel med ogiltigförklarade möten och sammanträden på parkeringsplatser och i nedlagda hönshus. Utmaningar har inte saknats för kommuner runtom i landet med att hålla fullmäktigemöten i pandemitid. Östgötatidningen har kollat hur det har gått för våra kommuner med balansgången mellan kommunallag och pandemirestriktioner.

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar
Så här såg det ut på ett fullmäktigemöte i Mjölby tidigt i höstas. Foto: Anton Rimstedt.

Vissa demokratiska institutioner kan inte ens en pandemi rucka på. En kommun ska styras oavsett omvärldsläge och kommunallagen reglerar detaljerat hur sammanträdena i kommunfullmäktige får gå till. Å demokratins vägnar måste allmänheten och mötesdeltagarna kunna ta del av mötet på ett sätt som gör att alla ledamöter som deltar både syns och hörs på lika villkor.

Det har ställt krav på den digitala tekniken som kan användas om kommunfullmäktige ska sammanträda i pandemitid. På vissa håll i landet har möten fått ogiltigförklaras i efterhand och förra veckan rapporterades det om att Bjuvs kommun i Skåne fått hålla sammanträden på parkeringsplatser och i nedlagda hönshus för att man inte har fått ordning på tekniken. I vår del av Östergötland skiljer det sig en hel del mellan kommunernas framgång på den digitala fronten.

I Mjölby är man mycket nöjda med hur det har landat.

– När pandemin bröt ut för ett drygt år sedan så fanns det ingen teknik som uppfyllde lagens krav på öppenhet och deltagande och så vidare. Det fick arbetas med olika varianter. Det vi gjorde först var att partierna kom överens om en frivillig kvittning av ledamöterna. Istället för 45 så blev det 25 ledamöter som deltog i hörsalen. Men det är ju inte helt problemfritt att komma överens om att vissa inte får ta del av ett uppdrag som man är folkvald till, säger Jörgen Oskarsson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Mjölby.

De 25 som inte tjänstgjorde fick ändå följa fullmäktige via webben. De fick också arvode för det.

– Under sommaren köpte vi in ny tekniklösning och det blev till slut Zoom som vi fastnade för. Så sedan i höstas har vi haft sammanträden där vi i presidiet finns på plats i hörsalen, liksom alla gruppledare. Men alla andra deltar på distans via Zoom. Och då deltar de och fattar beslut som på vilket sammanträde som helst, fortsätter Jörgen Oskarsson och lägger till utvärderingen:

– Det där har fungerat utmärkt.

– Det skulle se väldigt illa ut om en folkvald församling inte följer myndigheternas rekommendationer. Men sen ska jag säga också att den här regeln om max åtta personer vid sammankomster gäller inte beslutande församlingar, där är vi undantagna, men vi försöker att leva upp till det ändå, avslutar fullmäktiges ordförande i Mjölby.

I Ödeshög har det flutit på på ett liknande sätt som i Mjölby.
– Vi började med att reducera antalet ledamöter i fullmäktige och sedan när smittspridningen fortsatte att ta fart så gick vi över till en digital lösning när det fanns teknisk möjlighet att göra så, säger Jonny Stål (C), kommunfullmäktiges ordförande i Ödeshög.

– Det hela är hanterbart, men debatten tycker jag är något sämre på det sättet att en del av interaktionen, med kroppsspråk och gester, försvinner lite i det digitala. Det blir torftigare. Men vi kan trots allt genomföra de möten vi behöver för att hålla kommunen igång, säger Jonny Stål.

I Boxholm har det däremot inte gått som på räls. Inte som skräckexemplen från Bjuv, men långt ifrån den landade lösning som Mjölby och Ödeshög har sett. Annsofi Ramevik (S) är kommunfullmäktiges ordförande i Boxholm.

– Vi har inte lyckats med att få ihop det digitala än. Det har lite med distributionen av ipads till alla deltagare att göra. Varför det har dröjt kan jag inte säga, men vi har inte kunnat dra igång det digitala. Men vi har kunnat ha våra möten fysiska i biosalongen. Det har gått bra, vi är inte så många ledamöter och biosalongen är stor. Vi har kunnat köra alla möten förutom ett, som vi ställde in på grund av för få ärenden, säger Annsofi Ramevik.

Boxholms kommun har en annan leverantör av tekniken än Mjölby, vilket är en del av Annsofi Rameviks förklaring till varför Boxholm inte har det digitala på plats medan Mjölby har haft det sedan i höstas.
– Jag tycker nog att vi borde ha kommit lite längre i det här, men när jag lyssnar på ledamöterna så är det ingen som protesterar mot de fysiska mötena.

– Vår fullmäktigegrupp har en ganska hög medelålder och det har ibland varit svårt att få ut information när det gäller digitala saker, säger Annsofi Ramevik.

Den höga medelåldern kan ju ställa till det på andra sätt också när man träffas fysiskt i dessa tider.
– Ja, men vi har en bra och stor lokal och vi är inte fler än drygt 20 deltagare.

I Boxholm hoppas man på att en digital lösning är på plats efter sommaren, om nu pandemin fortfarande härjar då.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU