Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MJÖLBY 2023-1-17 KL. 13:31

Albin hyllar 1900-talets primadonnor

Av Mia Karlsvärd

MJÖLBY Albin Johanssons liv kretsar kring teater. Nu sätter han upp den egenproducerade föreställningen ”Hej på dej du gamla Primadonna!”

Albin hyllar 1900-talets primadonnor
Albin Johansson agerar tillsammans med fem musiker i föreställningen "Hej på dej du gamla Primadonna!" Foto: Mia Karlsvärd

På frågan om varför en 21-åring sätter upp en föreställning med fokus på primadonnor, som hade sin storhetstid i mitten av 1900-talet, svarar Albin Johansson:
– Jag har väl alltid varit lite lillgammal. Tillsammans med min morfar tittade jag på gamla svartvita filmer.

Musikhiten ”Min soldat” med Ulla Billquist som slog igenom på 1940-talet kunde han utantill när han var sex år.
– Jag är intresserad av musikhistoria och har grävt ner mig i detta. Till slut började jag fundera på vad ska jag göra med all den här informationen, berättar han.

Albin Johansson landade i att göra en föreställning.
– Det är jag och fem musiker på scenen. Jag sjunger och berättar om primadonnorna. Jag har också valt att i föreställningen framföra några monologer som de gjort.

Primadonnorna som får glänsa i Albin Johanssons föreställning är Hjördis Pettersson, Julia Caesar, Sickan Carlsson, Anna-Lisa Eriksson och Tollie Zellman.
– Tollie Zellman är nog den som är mest bortglömd av de fem, men är nog den som verkligen står för titeln primadonna, menar Albin Johansson.

Han berättar att han har valt de här fem artisterna för att de också har viss koppling till varandra och gemensamma nämnare.
–De har alla varit med i filmer och musicerat.
Albin har själv valt musiken som han vill fokusera på kring artisterna.
– Det här är människor som varit med om att bygga upp det nöjesliv och den revytraditionen vi har i dag och det vill jag föra vidare, säger Albin Johansson.

Albin är just nu med i Linköpingsrevyn
och jobbar också som teaterpedagog på kulturskolan i Mjölby.

Vad har du för drömmål?
– Att kunna stå på scenen på heltid. Jag tycker också om att producera. Det är också roligt att se hur barn utvecklas i min roll som teaterpedagog.

Primadonnaföreställningen har än så länge ett speldatum på Kulturscenen i Mjölby i februari.
– Kanske det blir det även något i sommar, säger Albin Johansson.

MIA KARLSVÄRD


PÅ STARTSIDAN JUST NU