Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-6-18 KL. 07:37

Årets företagare i Ödeshög finns på 63 olika orter runtom i landet

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Även i Ödeshög delades det i förra veckan ut pris till årets företag. Och en innovativ idé med kunder på 63 olika orter runtom i landet fick priset av Ödeshögs företagarförening.

Årets företagare i Ödeshög finns på 63 olika orter runtom i landet
Anneli Johansson blev årets förtetagare i Ödeshög, tack vare sin innovativa idé med ett glutenfritt bageri. Foto: Privat.

Anneli Johansson har drivit konditori i Ödeshög i 21 år, men det är inte för det ”vanliga” konditoriet som hon nu har prisats, utan för Lysings glutenfria bageri. Anneli har ända sedan hennes två glutenintoleranta barn föddes bakat glutenfritt, men det var inte förrän 2016 som det nya bolaget startade.

– Jag har alltid bakat glutenfritt. Det var faktiskt min dotter som fick mig att börja sälja det på konditoriet. Hon har jobbat här under många år och en dag sa hon ”Morsan, du måste göra något av det här. Det här är för bra för att bara vi ska äta av det”. Sen hade hon redan gjort en hemsida när jag kom hem. Och det var min son som kläckte idén med själva glassbilen, berättar Anneli Johansson.

Barnen, som nu har hunnit bli vuxna, ska alltså ha en del av äran för priset som den glutenfria delen av Annelis verksamhet nu har förärats med.

– Jag ger halva priset till konditoriet också. Jag har haft det i 21 år och det är ganska tufft att driva ett konditori i Ödeshög. Och konditoriet och det glutenfria går hand i hand.

Om någon tror att Lysings glutenfria bageri är begränsat till Ödeshög, eller ens Östergötland, får man tänka om. På de här få åren har verksamheten tagit fart och det är tack vare en rad innovativa affärsidéer som Anneli nu har fått pris.

– Vi köpte in en gammal glassbil som vi gjorde om till brödbil. Det började med att vi skulle torga med den, men så insåg vi att det tar lång tid att stå på torg. Då kom vi på att vi kunde köra ut själva. Nu kan vi besöka åtta till tolv städer på en dag. Folk beställer på nätet och sen hämtar sin beställning från bilen, berättar Anneli Johansson.

Lysings kör ut på hela 63 orter och Anneli kör de flesta turerna själv. Ibland har hon med sig sin bagare också.
– Vi kör från Uppsala, Karlstad och ända ner till Skåne.

Hur känns det att få ett sånt här pris?

– Det är jättekul, och överraskande. Jag hade ingen aning. Det är alltid bra att det man gör uppmärksammas. Det kan alltid nå till någon då som inte har vetat om det innan.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU