Klik venligst
MOTALA 2023-4-25 KL. 13:50

Utmanar sportintresserade att ta till sig konsten

Av Mia Karlsvärd

MOTALA Hellen P Toivola hoppas att även de som inte är kulturmänniskor ska komma på konstrundan. Hon utmanar till och med alla sportmänniskor att se en ny värld och samtidigt kulturvärlden att lära sig av sportens fördelar.

Utmanar sportintresserade att ta till sig konsten
Hellen P Toivola ställer ut i stationshuset under konstrundan. Hon hoppas att både konstintresserade och andra ska komma. Foto: Mia Karlsvärd.

Det drar ihop sig till konstrunda i Motala och trakterna norr därom.
Hellen har varit med på konstrundan i drygt tio år och tycker att det är ett ypperligt tillfälle för konstnärer att möta kulturintresserade. I år vill hon ta det ett steg längre.
– Det är roligt att möta alla dem som är kulturintresserade och där man får tillfälle att prata om sin konst, säger hon.
– Men många kommer och bara tittar och det är också bra, säger Hellen P Toivola som ser möjligheter att väcka kulturintresset hos fler.

Hon jobbar numera som bildmakare, en kommunikationsexpert och har konstnärskapet som ett deltidsuppdrag.
– Och det är klart att det är kul att möta människor som vill tala om tekniken och som förstår hur lång tid det tar att göra ett verk.
– Men det vore roligt om alla sportmänniskor ville komma och titta också. Det känns som den allra största utmaningen. Och det är en utmaning som går åt båda hållen. Även kulturmänniskor måste vara öppna för att närma sig sporten och till exempel lära sig hur man agerar för att engagera barn och ungdomar.

Hellen vill att sportintresserade ska ta sig tid att titta på konsten.
– I värsta fall kan de väl i alla fall räkna steg, säger hon om upplevelsen Konstrundan,
Norra Vätterns bild- och formkonstnärers största årliga evenemang är Konstrundan i månadsskiftet april-maj. I Motala visar konstnärer upp sig både i sina egna ateljéer och verkstäder samt i stationshuset.
– Förut tog jag emot besökare hemma men på många sätt är det bättre i stationshuset där jag numera är, säger Hellen P Toivola.

Region Östergötland och Folkuniversitetet är medarrangörer tillsammans med Norra Vätterns konstrunda.
Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer är en öppen förening för aktivt utövande konstnärer/konsthantverkare. Föreningen har cirka 140 medlemmar och under Konstrundan öppnar många av dem sina ateljéer och verkstäder för allmänheten.

SARA ANDERBERG

PÅ STARTSIDAN JUST NU