Klik venligst
MOTALA 2021-9-2 KL. 06:46

Unika resan - från Idrottsparken i Motala till Champions League på fyra år

Av Anton Rimstedt

MOTALA/MALMÖ. 2017 spelade Ismael Diawara med Motala AIF i division 2. 2021 spelar Ismael Diawara med Malmö FF i Champions League. Smaka på den resan, och inspireras, om ni så vill. Och nu väntar ett speciellt möte med Chelsea.
– Brorsan är ett stort Chelsea-fan så det fick man ju höra direkt, att han jublade över lottningen, säger Ismael Diawara.

Unika resan - från Idrottsparken i Motala till Champions League på fyra år
Ismael Diawara under matchen mot Ludogorets, hans första i Malmö-tröjan. Foto: Pressbild/Malmö FF.

– Extremt rolig vecka. Jag är fortfarande mitt uppe i uppstarten här i Malmö, att komma in i allting. Champions league-matcherna har kommit tätt här. Det har varit hektiskt.

Det har gått tre dagar sedan Malmö FF:s avancemang till Champions league-gruppspelet när Östgötatidningen får en intervju med den oväntade målvaktshjälten. För det får man säga att Ismael Diawara var. Efter bara knappt två veckor i Malmö, efter flera framgångsrika säsonger i Degerfors, fick han hoppa in i det avgörande returmötet med bulgariska Ludogorets i kvalet till Champions League. Startmålvakten Johan Dahlin tvingades gå ut skadad efter 40 minuter och då kastades 26-åriga Ismael Diawara in i absoluta hetluften, utan att ha spelat en enda minut tidigare för Malmö FF. I matchen som skulle ta ett svenskt lag in i Champions league-gruppspelet för första gången sedan 2015.
– Det är klart att det inte var planerat att man skulle komma in så där, men samtidigt så är det fotboll och man måste hela tiden vara beredd. Det var lite chockerande, men ändå jävligt kul, säger Ismael Diawara.

– Det var rätt bra tryck. De fick fylla den arenan, som inte är jättestor, men det är verkligen något speciellt med Champions league-kvällar och det var ett helt nytt land för mig och det var en magisk inramning, fortsätter Ismael Diawara med att berätta om sin magiska kväll i Bulgarien förra tisdagen.

När Johan Dahlin gick ut skadad efter 40 minuter fick Ismael Diawara snabbt finna sig i att spela avgörande Champions league-kval.
– Det var bara ”ta det lugnt, gör bara det du ska göra nu och ta ett steg i taget”. Det första steget var att ta på sig matchtröjan haha, sen ner till innerplan och värma upp. Alla i laget sa åt mig att bara gå in och göra min grej, även målvaktstränaren och Jon (Dahl Tomasson, huvudtränaren) poängterade det. Och jag är ju såklart nöjd med hur allt gick.

Fin story, tänker ni. Men varför i Östgötatidningen, kanske ni också tänker ifall ni missade rubrik och ingress. Eller så minns några Motalaläsare Diawara mer eller mindre tydligt. För så sent som 2017 vaktade Ismael Diawara Motala AIF:s mål i division 2. Från början kommer han från Örebro, med Rynninge IK som moderklubb. Innan målvakten kom till Motala hade han egentligen etablerat sig på division 1-nivå.

– Syftet egentligen med hela flytten till Motala var att ta ett steg bakåt för att kunna ta två steg framåt sen. Motala som klubb har miljön och storleken att vara ”rätt klubb” och jag fick tips om att det var ett bra skyltfönster för att visa upp sig och den chansen fick jag verkligen.

– Det visar bara på vilken fin förening det är. Jag fick ut exakt det jag ville från min tid där, och det var ett härligt lag och en skön miljö att utvecklas i, fortsätter Ismael Diawara, som är tacksam för tiden i Östergötland.

– Jag vill tacka för min tid i Motala och alla som var i klubben då och var väldigt härliga mot mig.

När du ser tillbaka på resan från Motala till Champions League på fyra år, får du nypa dig lite i armen då?

– Ja, ibland får man bli bättre på att stanna upp och se lite vad man har gjort. Man vill på något sätt bara mer och man vänjer sig snabbt, men det är en helt annan stämning nu, och det ska det ju vara också om man jämför allsvenskan och Champions League med Idrottsparken i Motala. Men allt har sin charm verkligen.

Två dagar efter avancemanget med Malmö till Champions League så var det dags för lottningen av gruppspelet, där det skulle klargöras vilka MFF skulle få möta. Det blev en tuff grupp med regerande mästarna Chelsea, italienska giganten Juventus och Zenit från St Petersburg.
– Det var skitroligt att följa lottningen. Brorsan är ett stort Chelsea-fan så det fick man ju höra direkt efteråt att han jublade över lottningen. Otroliga matcher att få spela och det är erfarenheter som man kommer bära med sig resten av sitt liv. Vi kommer vilja utmana, inte bara vara där för att se på. Vi ska göra allt vi kan, säger Ismael Diawara.

Men brorsan får svårt att veta vilka han ska hålla på då?

– Så kan det faktiskt bli, haha. Jag är tveksam om han skulle kunna hålla på oss den matchen. Jag tror faktiskt det blir Chelsea.

Vilken häftig match för honom också då verkligen.

– Ja, det var det första jag tänkte på när Chelsea dök upp.

Om Ismael Diawara kommer få chansen mot någon av Europagiganterna beror troligtvis helt på Johan Dahlins skadeläge.
– Jag krigar på varje träning och är alltid beredd. Jag kör bara på och stöttar Dahlin när han spelar och vill att han ska göra det så bra som möjligt, sen gör jag mitt bästa oavsett.

Anton RimstedtSkadade Johan Dahlin gratulerar inhoppande Ismael Diawara efter segern i Bulgarien. Foto: Pressbild/Malmö FF.


PÅ STARTSIDAN JUST NU