Klik venligst
MOTALA 2022-3-4 KL. 17:57

The Ark först ut när Lokverkstan blir konsertlokal

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Lokverkstan i Motala har anor från långt bak i tiden. Att den numera fungerar som konsertlokal kommer att bli tydligt i sommar, när tanken är att flera stora spelningar ska ske i industrimiljö i Motala.

The Ark först ut när Lokverkstan blir konsertlokal
The Ark är först ut i Lokverkstan i sommar. Foto: Pressbild.

Först ut är The Ark. Det offentliggjordes i slutet av förra veckan. Onsdagen den 29 juni intar bandet scenen i den nya konsertlokalen längs Göta Kanal; den anrika Lokverkstan i Motala. Biljetterna släpptes nu i fredags.
– Det känns superkul att vi har lagt till en ny och speciell plats på vår reunionturné. Det är inte bara premiär för vår efterlängtade turné utan också första gången en rock-konsert anordnas i den vackra, anrika industrilokalen invid Göta Kanal. Vi vågar påstå att det är en glamaliscious rock-match made in heaven, hälsar bandet i ett pressutskick.

I flera år har Motala kommun och företaget Serneke fört en dialog om Gamla Motala Verkstad. I höstas fattade kommunfullmäktige i Motala beslut om ett genomförandeavtal och överlåtelseavtal för området. Serneke Invest AB har enligt kommunen tittat på förutsättningarna för att utveckla bostäder och lokaler för evenemang på området. Förslaget som i höstas godkändes är genomförande- och överlåtelseavtal för den bebyggda delen av fastigheten ”Motala Verkstad 1”, där bland annat Lokverkstan ingår.

Och till sommaren ska alltså lokalen vara redo för att ta emot band som The Ark. Det är konsertarrangörerna Jon Gray, Magnus Nygren och Daniel Bark som ligger bakom att det i sommar kommer arrangeras åtminstone fem konserter i den anrika byggnaden. Lokverkstan ska rymma drygt 2000 personer för konsert.

Vilka artister eller band som följer efter The Ark är i skrivande stund inte offentliggjort.

Verkstadsområdet i Motala har, som många känner till, en diger historia. Det var ingen mindre än Baltzar von Platen som grundade själva företaget redan 1822. Nu, exakt 200 år senare, intar kulturen alltså verkstadsområdet. Men det är inte första gången som Motala Verkstad omnämns i kulturella sammanhang. En lite rolig kuriosa är att franska storförfattaren Jules Verne (1828-1905) lät sin romanfigur kapten Nemo i En världsomsegling under havet bygga sitt märkliga undervattensfartyg Nautilus med delar från världens under 1800-talet ledande verkstadsföretag. Rammen lät han därför tillverka vid Motala verkstad (les ateliers de Motala, en Suède).

Undrar om Ola Salo och resten av The Ark har koll på det när de äntrar scenen i Lokverkstan i sommar...


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU