Klik venligst
MOTALA 2022-3-1 KL. 17:29

Sköna avancemanget följdes av tunga kvartsfinalförluster för IFK

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Förra veckan inleddes med ett dramatiskt och efterlängtat avancemang till kvartsfinal, efter att IFK Motala besegrat Vänersborg över två matcher tack vare fler gjorda bortamål. Bara två dagar senare inleddes sedan kvartsfinalserien mot favoriten Villa-Lidköping.

Sköna avancemanget följdes av tunga kvartsfinalförluster för IFK
IFK Motala försökte flera gånger med olika hörnvarianter i andra halvlek utan framgång, men det gick ju vägen ändå. Foto: Anton Rimstedt.

Och även om IFK har stretat emot bra de två inledande matcherna mot Villa så är nivån en annan. En hedersam förlust i fredags i Lidköping, 5-3 till Villa efter att Motala haft ledningen med bland annat 3-1, följdes upp av en ny Villa-seger i söndags i Motala, 7-3 till regerande svenska mästarna i match 2.

– Vi kunde absolut fått en enklare motståndare i kvartsfinal än Villa, men vi gör allt vi kan för att störa dem. Nu kan vi släppa ner axlarna och bara ha roligt. Så får vi se hur långt det räcker, säger Motalas tränare Mattias Sjöholm.

Stämningen var på topp på K Bygg arena i Motala efter segern med 2-0 mot Vänersborg förra onsdagen. Resultatet innebar avancemang till kvartsfinal.
– Nu har vi åkt ur i åttondelen två år i rad, så det är jäkligt skönt att inte stanna där nu. Det är de värda, killarna, efter den här säsongen. Att få spela kvartsfinal och mäta sig med de här lagen som vi har krigat med hela säsongen i toppen, säger Mattias Sjöholm i omklädningsrummet på K Bygg arena.

Förutsättningarna inför matchen i Motala var klara. Efter Vänersborgs seger med 4-2 på hemmaplan i första matchen av två krävdes minst en tvåmålsseger av Motala under onsdagen. Vinsten med just 2-0 innebar avancemang för Motala, tack vare regeln om fler gjorda mål på bortaplan vid samma antal mål totalt över de båda matcherna.
– Första halvlek är ett skolboksexempel, då spelar vi riktigt bra bandy och gör rättvist 2-0, vi kunde kanske ha gjort något mer mål till och med, säger Mattias Sjöholm.

Nyckeln för IFK blev alltså att, efter att ha gått upp i 2-0-ledning efter 25 minuter, hålla den där nollan som skulle innebära spel mot topplaget Villa Lidköping i kvartsfinal. En reducering från Vänersborg skulle innebära slutet på säsongen för Motala.

Och de 614 personerna på plats på K Bygg arena fick sig sin dramatik. De sista 30 minuterna bjöd på chanser åt båda håll och det var med nöd och näppe som IFK lyckades hålla undan.
Efteråt fick spelarna fira med de segerrusiga supportrarna, flera gånger ropades laget ut på isen igen och på sedvanligt vis kastade sig då hela truppen på mage framför den lilla, men röststarka, klacken i mitten av huvudläktaren.

Och redan under fredagen satte alltså kvartsfinalen mot Villa Lidköping igång med match i Lidköping.

Villa-Lidköping har nu 2-0 i matchserien i bäst av fem. Villa kan bli semifinalklart redan i sin egen hemmahall under tisdagen. När du läser det här kan alltså IFK:s säsong vara över.

Varför är det sån skillnad mellan matcherna, exempelvis mellan första matchen i Vänersborg och returen i Motala?

– Det är det som är det luriga alltså. Den farten och delaktigheten vi har i spelet i första halvleken här hemma, och även i delar av andra halvlek, den har vi egentligen bara sista tio minuterna i Vänersborg, säger Mattias Sjöholm och fortsätter:

– Det är den nivån som krävs om man ska vinna matcher på den här nivån, det går inte att tro att man kan vinna med att åka runt på 80-90 procent, utan man måste ut och tömma sig och ge allt.


Anton RimstedtEfter segern mot Vänersborg fick IFK fira med supportrarna. Foto: Anton Rimstedt.Aleksi Seppänen var framstående i matchen mot Vänersborg. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU