Klik venligst
MOTALA 2022-1-17 KL. 10:10

Östergötland välrepresenterat i Afrikanska mästerskapen (!)

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Ja, du läste rätt. Förra veckan rullade Afrikas kontinentala fotbollsmästerskap igång med flera spelare med tydlig koppling till västra Östergötland.

Östergötland välrepresenterat i Afrikanska mästerskapen (!)
Ismael Diawara i Malmötröjan. Nu representerar den förra Maif-spelaren Mali i Afrikanska mästerskapen. Foto: Pressbild Malmö FF.

Efter att ha blivit uppskjutet två gånger på grund av pandemin så har Afrikanska mästerskapen till slut satt igång i Kamerun. Världsstjärnor som Liverpools Sadio Mané (Senegal) och Mohamed Salah (Egypten), Manchester Citys Riyad Mahrez (Algeriet), Milans Franck Kessié (Elfenbenskusten) och Chelseas Edouard Mendy (Senegal) samsas på de kamerunska planerna med en Motala AIF-spelare, en Malmöstjärna med Motalaförflutet och en "Mjölbyprodukt".

Maif-spelaren Mohamed Amin missade avslutningen av säsongen i Motala, satt fast i Sudan. Men det resulterade i landslagsdebut och nu finns han med när Sudan spelar Afrikanska mästerskapen.

– Det känns riktigt bra att spela för landet. Det är en stor turnering med många bra spelare med, säger Mohamed Amin till MVT.

Han kom till Sverige som 16-åring, till Herrljunga. Till Motala och Maif kom han i våras, men missade alltså säsongsavslutningen i division 2 efter att ha blivit kvar i Sudan efter ett sjukdomsfall i familjen. Nu är Maif-spelaren ute på sitt största äventyr i karriären.

Sudans första match i Afrikanska mästerskapen slutade 0-0 mot Guinea-Bissau och Mohamed Amin fanns på bänken för Sudan.

Tidigare i höstas skrev Östgötatidningen om Ismael Diawara, Malmö FF-målvakten med förflutet i Motala som fick begå Champions League-debut. Insatserna i de stora internationella sammanhangen fortsätter för Ismael Diawara, som nu representerar Mali nere i Kamerun.

Så sent som 2017 vaktade Ismael Diawara Motala AIF:s mål i division 2. Från början kommer han från Örebro, med Rynninge IK som moderklubb. Med rötterna i Mali kan Örebrokillen representera landet i nordvästra Afrika i landslagssammanhang.

– Det är bara en helt otrolig känsla. Man ser hur stora spelare reser från Europa för att spela Afrikanska mästerskapen och jag är med. Det är sjukt häftigt, säger Ismael Diawara till Fotbollskanalen.

Målvakten tror även på speltid i mästerskapet.

– Jag har goda förhoppningar om att spela. Senaste matchen gick bra och sedan har det gått bra i Malmö också.

Första matchen i mästerskapet fick dock Ismael Diawara finna sig i att sitta på bänken när Mali premiärbesegrade Tunisien med 1-0 i en kaotisk match där domaren blåste av matchen för tidigt två gånger (!).

Till sist så klingar nog namnet Modou Barrow bekant för många fotbollsintresserade östgötar. Den svensk-gambiska 29-åringen är född i Gambia men spelade både junior- och seniorfotboll i både Mjölby AI och Mjölby Södra. Det var i Mjölby som Barrows svenska karriär började. Numera spelar Modou sin klubblagsfotboll i sydkoreanska Jeonbuk Hyundai Motors och finns alltså med i Gambias trupp i Afrikanska mästerskapen. I Gambias första match mot Mauretanien fanns dock inte Barrow med i matchtruppen.

Anton RimstedtMohamed Amin fick från Sudan se lagkamraterna i Maif jubla i säsongsavslutningen, då den sudanske landslagsmannen blev kvar i hemlandet efter ett sjukdomsfall i familjen och oroligheter i Sudan. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU