Klik venligst
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

Av Anton Rimstedt

MOTALA. 2011 och 2013 tog Piraterna SM-guld och runtom i Motala pratades det speedway mest hela tiden. Publik och sponsorer ville vara med på resan. Sedan några år tillbaka är verkligheten för Motalaklubben en helt annan och efter att för andra året i rad ha slutat sist i högsta serien fick Östgötatidningen en pratstund med Piraternas ordförande Thomas Wahlström.

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
Piraternas ordförande Thomas Wahlström uppe på RMV Skog arena. Foto: Pressbild/Piraterna.

Han tillträdde våren 2020, hans tid som Piraternas ordförande tangerar alltså mer eller mindre pandemitiden. Thomas Wahlström, mångårig Motalabo som egentligen inte har någon egen koppling till speedway, kom in på posten efter ett turbulent 2019 där Piraterna fick kämpa för sin ekonomiska överlevnad. Han blev en del av en ny organisation som skulle fokusera på föreningens ekonomi i första hand. Nu skriver vi september 2021 och Piraterna har slutat sist två år i rad i det som numera heter Bauhaus-ligan.

– Daniel (Davidsson, lagledaren) har yxat ihop truppen på ett fantastiskt bra sätt utifrån den ganska strama budget som vi hade. Men rent sportsligt så har vi saknat den här riktiga toppföraren som kan vinna matcher åt oss, säger Thomas Wahlström.
– Men det finns absolut något att bygga vidare på med de förare som vi har haft i år. Unga grabbar som är på väg uppåt, fortsätter Motalaklubbens ordförande.

Piraterna delar en tuff ekonomisk verklighet med många svenska speedwayklubbar. Det är bara att konstatera att svensk speedway inte är vad den än gång var.

– Det som styr alltihopa är vår ekonomi. Pandemirestriktioner eller inte, vi har fått lite för lite folk till våra restauranger och lite för lite betalande åskådare. Vi lever på de bitarna och på våra sponsorer. I och med att företagarna har haft det tufft också så har sponsorpengarna också uteblivit en hel del. Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har. Hyran till kommunen för vår anläggning är ganska hög.

Hur går den ekvationen ihop nu då, eller gör den inte det?

– Jo, den går ihop om vi får intäkter som gör att vi klarar av kostnaden som vi har till kommunen. Samtidigt som vi ska betala underhåll och drift på anläggningen. Det är en ganska tung bit, det är det, säger Thomas Wahlström.

2011 och 2013 vann Piraterna SM-guld och speedwayen var glödhet i Motala och i hela västra Östergötland. Fulla hus på Dunteberget och Jonas Davidsson och Greg Hancock regerade i stan. Så ser inte verkligheten ut längre. Några tunga pandemisäsonger, absolut, men innan dess rasade Piraterna ut ur elitserien 2017. Man tog sig förvisso tillbaka direkt året därpå, men nog är speedwayen en skugga av sitt fornstora jag i Motala. Ekonomin kring laget är en helt annan och Piraterna som varumärke har fått sig en törn.

– Det är helt rätt. Vi måste hitta publiken i Motala på ett bättre sätt. Vi måste synas i stan. Vi har inte synts så mycket de senaste åren. Vi måste hitta sätt att komma ut i kommunen och även i angränsande kommuner. Det här ska vi sätta oss ned och planera för redan nu i mitten och slutet av september.

Ja, Thomas Wahlström berättar att klubbledningen redan nu, ovanligt tidigt, ska sätta sig ner och dra upp riktlinjer för hur Piraterna ska klara 2022 och hur man, förhoppningsvis utan pandemirestriktioner, ska locka publik och sponsorer tillbaka till Dunteberget.

Det är allmänt vedertaget att speedwayen har problem med återväxten i Sverige, och i Motala har det varit i stort sett obefintligt på återväxtfronten efter att bröderna Davidsson kom fram, och det börjar bli många år sedan nu. Det är inte bara åskådare Piraterna, och andra svenska föreningar, behöver locka, utan också nya utövare till en sport där dyr utrustning, långa resor och en ständig fara är en del av vardagen.

– Vi har haft fem provapåkvällar under 2021, med ungdomar. Vi har material som de får prova på att köra runt med. Många tycker att det har varit jätteroligt. Men absolut finns problemet, men vi har satsat på att hitta en typ av ungdomsakademi i klubben. Det har utvecklats under 2021 på ett bra sätt, säger Thomas Wahlström och fortsätter:
– Det kommer bli ytterligare provapåkvällar under nästa år och då hoppas vi att det kommer fler ungdomar. Flera av dem som kom i år sa saker som ”wow, det här är ju mycket roligare än att köra moped”. Vem som helst är jättevälkommen. Vi vill ha fler ungdomar, helt klart.

Thomas Wahlström har, trots många utmaningar, en positiv känsla kring speedwayens framtid i Motala. Han tror på Piraterna.
– Absolut. Vi har koll på ekonomin, men vi skulle behöva öka våra intäkter. Så är det. Vi ser väldigt positivt på framtiden, men det gäller att bygga försiktigt.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU