Klik venligst
MOTALA 2021-3-31 KL. 10:37

Ny årlig turnering på sanden i Varamon: ”Ska ske mycket aktiviteter runtom”

Av Anton Rimstedt

MOTALA. En årlig beachfotbollsturnering på sanden i Varamon. Det lanserade futsalföreningen Dribbla United FK från Motala tillsammans med Motala kommun, Tillväxt Motala, Östergötlands fotbollsförbund, Svenska Fotbollsförbundet och Riksidrottsförbundet på en pressträff under fredagen.

Ny årlig turnering på sanden i Varamon: ”Ska ske mycket aktiviteter runtom”
Redan i sommar hoppas Dribbla United att Varamon kan intas av beachfotbollssugna spelare. Foto: Arkiv.

Östgötatidningen får en egen pratstund med initiativtagarna från Dribbla United, där de berättar mer om hur deras initiativ och engagemang är bredare än bara en ny turnering.

– Vi står på två ben. Dels så jobbar vi väldigt mycket med projekt för att förbättra för barn och ungdomar i Motala samtidigt som vi också brinner mycket för staden Motala med näringsliv och allt runtomkring. Vi känner att det finns mycket outnyttjad potential i staden och vi vill att det ska hända någonting, säger Gabi Morad, Dribbla Uniteds ordförande och grundare.

– Det här är ett flerårigt projekt, inte ett popup-event som kommer och försvinner, eller som uteblir om coronan ställer in det i sommar, säger Martin Grändås, vice ordförande I Dribbla United och den som tog det första initiativet till den nya turneringen i Varamon.

– Planen är att ha en ungdomsturnering i början av veckan och sedan under andra halvan av veckan ha en herr- och damklass med DM-status, fortsätter Martin Grändås.

Tanken är att turneringen ska bli en samlingsplats för flera olika aktörer och aktiviteter. Gabi Morad berättar att det redan nu är många företag som har hört av sig och frågat hur de kan bidra och hur de kan få en bit av kakan.
– Det är en beachcup, men tanken är att det ska ske mycket aktiviteter runt själva turneringen. Beachfotbollen är som dragplåstret och så kan vi få ut mycket mer av eventetet också, säger Gabi Morad.

– Vi tyckte att det hände för lite nere vid Varamon på somrarna och vi ville göra något som visar att vi som futsalförening är aktiva även på sommaren, fyller Martin Grändås i.

Futsal, fotboll och beachfotboll. Vad är vad och är det olika varianter av samma sport eller tre olika sporter? Futsal och fotboll klassas sedan flera år tillbaka som två olika sporter och ”mellantinget” beachfotboll är på god väg dit.

– Beachfotbollen har ju fått en egen sektion nu och står liksom på egna ben, och futsalen blir bara större och större.

Gabi Morad vill poängtera att det är stor skillnad mellan de tre sporterna och menar att beachfotbollen liknar fotbollen mer än vad futsalen gör.
– Jag har spelat fotboll hela mitt liv, men jag gillar mer att kolla på till exempel handboll, för där händer det mer. Futsalen liknar egentligen handboll ganska mycket, fast man spelar med fötterna då, säger Gabi Morad.

Om restriktioner tillåter arrangeras premiären av strandturneringen redan till sommaren 2021, men som sagt så är arrangörerna beredda på att eventuellt behöva vänta ett år till. Satsningen är seriös och långsiktig, enligt Gabi Morad och Martin Grändås.

– Vi vill komma ifrån den här kompisstrandfotbollen när man kommer dit med en platta öl och lirar lite. Det är ju gött i sig och det är bra om man kan köra med kompisar och så också, men vi vill att det här ska vara seriöst. Det är DM-status och man ska kunna komma hit med en förening och sen kunna gå vidare till SM, säger Gabi Morad.Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU