Klik venligst
MOTALA 2021-11-8 KL. 16:08

Maif-tränarens egen statistik förutspådde lagets starka höst: "Ingen chock"

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Motala AIF har under hösten gått som tåget i fotbollens division 2 och med tre omgångar kvar återfinns Maif i toppen av tabellen i södra Svealand. Helt enligt tränare Martin Axéns beräkningar och några hemligheter finns inte bakom lyftet i tabellen, förutom möjligen i just Axéns egenförda statistik.

Maif-tränarens egen statistik förutspådde lagets starka höst:
Trots att Maif har förlorat båda derbyna mot MAI så leder Motalalaget serien inför avslutningen. Och Maif-tränaren Martin Axén lägger ingen stor vikt vid derbyförlusterna. Foto: Anton Rimstedt.

Efter derbyförlusten mot Mjölby AI i slutet av augusti har Motala AIF växlat upp rejält och inför den gångna helgens match mot Trosa ledde Maif division 2 södra Svealand. Mycket bra chans att ta steget tillbaka upp i division 1 alltså för Martin Axéns gäng.

– Det är en blandning av självförtroende och att vi har varit lite mer effektiva. Själva grunden var där redan i våras. Vi har hela tiden kunnat göra mål på flera olika sätt, men under hösten har det lossnat också med effektiviteten, säger Maif-tränaren och fortsätter:

– Med den statistiken som jag, och vi, jobbar efter så såg vi tidigt att vi skulle vara ett topplag om vi bara fortsatte på inslagen väg. Det handlade om små justeringar som vi behövde göra i spelet.

Att två av säsongens tre förluster har kommit mot lokalkonkurrenten MAI stör inte Martin Axén nämnvärt.

– Även när vi torskade mot Mjölby så såg vi på våra siffror att vi hade bra grejer på gång. Jag tror vi hade 10-3 i boxavslut i hemmamatchen men släppte in tre mål.

Jag vet att du har svarat nej på den här frågan tidigare, men svider det ändå inte lite extra att det är just Mjölby ni har förlorat mot två gånger?

– Nae, man får alltid några förluster varje säsong och då är det bättre att torska mot ett mittenlag som Mjölby än att tappa poäng mot ett lag vi slåss mot i toppen.

De här siffrorna som du hänvisar till, vad är det mer konkret?

– Nja, sånt där vill man inte alltid avslöja. Men jag har jobbat mycket med underliggande statistik och mer specifika siffror tidigare när jag har jobbat med betting. Och det är ett användbart verktyg nu för mig som tränare.

– En sak jag kan säga är exempelvis "avslut i boxen", där har vi haft i snitt tre-fyra mer än varje lag, och då vet man att, över tid, så kommer man skapa mer lägen och göra mer mål. Så det är ingen chock att det har lossnat så här.

Underliggande statistik, "analytics", mer avancerad statistikanalys eller vad man än vill kalla det, har funnits i flera sporter i ett tiotal år, eller mer, nu. Men att det kryper så långt ner i seriesystemen, och att man på division 2-nivå är så ambitiös som Martin Axén, får anses ovanligt enligt vad Östgötatidningen erfar.

– Inom hockeyn pratar man mycket om corsi, skottförsök för och emot vid lika antal på isen, men vi har hittat en del värden som vi jobbar med och som vi tycker är viktiga. Och de har sett bra ut hela tiden för oss. Fortsätter man tro på det man gör så kommer resultaten att komma, förklarar Martin Axén.

På division 2-nivå finns ingen resurs eller teknik som registrerar exempelvis antal avslutsförsök i straffområdet, så Martin Axén, som är den som driver utvecklingen i Maif, sitter själv och räknar efter varje match.

– Jag bedömer våra prestationer mycket efter det jag räknar på efter varje match. Inte så mycket på känslan hur matchen har varit. Har man siffrorna med sig så vet man att det kommer funka över tid. Jag sitter och kollar videon efter varje match och räknar alla grejer som jag tycker är viktiga. Det kan vara allt från hur många passningar vi slår i sista tredjedelen till hur många gånger vi har bollen i deras straffområde. Och så räknar jag både för och emot och då får man ju ett värde från varje match.

Känslan är att det inte är så många på den här nivån som för statistik på det här sättet?

– Jag vet inte. Jag tror kanske inte att det är det. Jag har hållit på med det här i typ sex år.

Huruvida konkurrenterna jobbar på liknande sätt eller inte vet vi alltså inte. Och det återstår att se om Maif-tränarens ambitiösa räknande efter varje match betalar av sig i form av ett avancemang när säsongen summeras om några veckor.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Allan markerade mot Black friday:
MJÖLBY 2021-11-29 KL. 18:06

Allan markerade mot Black friday: "Mer känsla för djur och natur än för människor tyvärr"

Läs mer här på webben om bland annat de havslevande sköldpaddorna.

Rondellpotatisen har fått sin årliga juldekoration – hyllning till det närproducerade
MJÖLBY 2021-11-26 KL. 20:53

Rondellpotatisen har fått sin årliga juldekoration – hyllning till det närproducerade

"Det vi vill symbolisera med det här är att vi har mycket grönsaksodlingar runtom i vår bygd".

Mark Henriksson (M) om Lalandia, turbulensen i partiet och om skolfrågan
MOTALA 2021-11-26 KL. 20:37

Mark Henriksson (M) om Lalandia, turbulensen i partiet och om skolfrågan

"Vi bevakar hela tiden att vi har en god partikultur".

Nytt kapitel: Arla Stämmer Glada bonden för varumärkesintrång
BOXHOLM 2021-11-26 KL. 20:24

Nytt kapitel: Arla Stämmer Glada bonden för varumärkesintrång

Arla anser att risken för förväxling är stor.

Att aldrig släppa sin dröm – Björn, 56, har förverkligat pojkdrömmen om rockturné
MOTALA 2021-11-25 KL. 09:03

Att aldrig släppa sin dröm – Björn, 56, har förverkligat pojkdrömmen om rockturné

"Vi började spela ihop när vi var 16 och gick på gymnasiet".

Fler nyheter