Klik venligst
MOTALA 2022-5-20 KL. 17:21

Kärleken övervinner allt

Av Mia Karlsvärd

MOTALA Det är en romantisk historia om stor kärlek, den om Ulf-Henrik Östlund och Mary Joy Donesa Östlund. Men även om den har fått ett lyckligt slut har den kantats av frustration, väntan och myndigheters långdragna processer.

Kärleken övervinner allt
De är förälskade, Ulf-Henrik och Mary Joy. Foto: Mia Karlsvärd

I dag bor Ulf-Henrik och Mary Joy tillsammans i en etagevåning i Motala centrum. De är gifta och mycket lyckliga tillsammans. I lite mera än ett år har det varit så. De har kunnat ägna sig åt varandra och åt arbete och studier.

Den 9 mars 2021 började resten av deras liv tillsammans på riktigt. Fast de träffades första gången 2018, på sommaren. Det första mötet var digitalt. De fann varandra i det myller av människor som samtalar över internet och trots att det i princip var en hel planets genomskärning mellan dem. Ulf-Henrik satt i Sverige och Mary Joy på Filippinerna.

–Mary Joy var annorlunda. Vi talade om allt men det började med ett specifikt ämne. Vi hade båda nyligen förlorat våra pappor och vi kunde ha djupa samtal med varandra om hur vi mådde och kände, säger Ulf-Henrik.
Samtalen blev fler och fler, djupnade och efter några månader kände Ulf-Henrik och Mary Joy att det de hade var speciellt.

–Andra man mötte på nätet var ofta oförskämda, pratade om sex och behandlade mig illa. Ulf-Henrik var på ett helt annat sätt, säger Mary Joy.

De kände att de ville träffas och såg till att det skedde i december 2018. Ulf-Henrik åkte till Filippinerna och faktiskt hade han planer på att gifta sig där och då.
–Jag var taggad, säger han, som redan i september hade frågat Mary Joy om hon ville bli hans flickvän.

Han hade till och med ordnat papper ifall de skulle gifta sig vid första mötet på Filippinerna.
Även om han blev sjuk på vägen ner och inte kunde äta någon av all den mat som Mary Joys familj hade förberett för honom, blev det första mötet lyckat och Ulf-Henrik fick en given plats i sin flickväns familj.

–Det var amazing, säger Mary Joy.

Ulf-Henrik och Mary Joy fick nio dagar tillsammans. De säger båda att de var säkra på att de mött sin framtida partner redan innan de träffades. Efter nio dagar i verkliga livet blev den insikten ännu starkare.

De skildes åt och skulle inte ses igen förrän ett halvår senare, i Sverige. Då ringde bröllopsklockorna för de lyckliga tu och de pratar i dag om hur fantastiskt det var och hur lyckliga de kände sig.

Fast då började också en mycket lång process för att få rätten att leva tillsammans, i ett och samma land.
–Det var då alla problem med myndigheter startade, säger Ulf-Henrik.
Han och Mary Joy beskriver månader av strider mot myndigheter, och dessutom mot pandemin. Hopp följdes av förtvivlan och de berättar om en enorm frustration över hur allting kunde ta sådan tid och hur det tärde på dem.

De fick i alla fall träffas igen i december 2019, då Ulf-Henrik begav sig till Filippinerna för ytterligare ett bröllop. Det blev en ceremoniell vigsel för att involvera hela Mary Joys släkt och vänner. Sedan skulle det dröja mycket länge innan de sågs igen.

–För mig var det här jättesvårt, beskriver Mary Joy tiden isär.
Ulf-Henrik å sin sida tog strid för kärleken och han gav sig inte. Äntligen, i mars 2021 kunde Mary Joy sätta sig på ett plan och bege sig till Sverige, den här gången för att stanna.

De träffades efter mer än ett år på flygplatsen, lika ivriga.

–Jag var jättelycklig och Ulf-Henrik kom med blommor och allt var bra, säger Mary Joy.

De konstaterar att kärleken måste vara stark för att man ska klara all den byråkrati som krävs och att inte få träffas. I dag lever de tillsammans. Ulf-Henrik jobbar på bostadsstiftelsen Platen och Mary Joy läser SFI. I sommar ska hon jobba, på Mallboden.
På fritiden har de musiken gemensamt, filmer och umgänge med vänner. Det syns på dem att de är lyckliga bara av att få vara tillsammans.

Vad är då det bästa med Ulf-Henrik?
–Han är väldigt rolig och får mig att skratta. Och så är han en snäll person som älskar mig väldigt mycket.

Och Mary Joy, det bästa med henne?
–Hon är fantastiskt vacker och hon blev min själsfrände på en gång. Hon är en person som jag vill umgås med och jag vet att relationen med henne är på riktigt.

Och han skulle göra om allt igen, om han var tvungen.
–För henne skulle jag det.

SARA ANDERBERG
Kärleken övervinner allt. Det vet Ulf-Henrik Östlund och Mary Joy Donesa Östlund. Foto: Mia KarlsvärdDet tog flera år men till slut kunde de börja sitt liv tillsammans, Ulf-Henrik och Mary Joy. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU