Klik venligst
MOTALA 2021-11-13 KL. 21:26

Här är vinnarna av årets innovation, årets turismpris och årets hederspris

Av Carolina Fransson, Anton Rimstedt

MOTALA. Nu har de första priserna delats ut under Motalagalan. Här är vinnarna i dessa kategorier, varför de nominerades och deras kommentarer.

Här är vinnarna av årets innovation, årets turismpris och årets hederspris
Kapten Olaf Svensson på Motala Kanaltrafik M/S Kung Sverker var glad för priset. Foto: Anton Rimstedt.

Årets Innovation ideell sektor gick till Suumad. Motiveringen löd: Föreningen Suumad bidrar till ett socialt hållbart samhälle där allas lika värde lyfts fram. Föreningen arbetar både kort- och långsiktigt och tar ett stort samhällsansvar kopplat till social hållbarhet och allas möjlighet till delaktighet i samhället. Med sitt stora samhällsengagemang, breda nätverk, och förmåga att snabbt ställa om och skapa nya aktiviteter så snart behov uppstår nomineras föreningen Suumad till årets innovation.

– Vi är jätteglada. Det känns otroligt. Väldigt glatt och trevligt att få ett pris för det man gör, säger Ahmed Ali till Östgötatidningen.

Kollegan Anwar Mohammed fyller i:

– Vi jobbar mycket för att alla i samhället ska känna sig trygga, vi vill hjälpa till på flera plan så alla blir en del av samhället.

Årets innovation näringsliv gick till Cardskipper. Motiveringen löd: Med ett stort hjärta har Cardskipper hjälpt det lokala näringslivet i fjorton kommuner med att erbjuda ett enkelt och effektivt verktyg för att både sälja och lösa in presentkort där allt sker via din smartphone. Det digitala presentkortet har bidragit till att hålla i gång många företag i de svåra tider som varit. Cardskipper lanserade i början på hösten en ny tjänst, ett digitalt rabatthäftet där alla lokala föreningar ges möjlighet att stärka klubbkassan genom att sälja rabatthäftet.
– Jättekul! Ofta är man mitt uppe i ekorrhjulet och kämpar. Det här är ett bevis på att vi gör rätt saker och att vi jobbar med något som är viktigt, sa Joakim Schelin, Cardskippers grundare och vd.

Årets turismpris gick till Motala Kanaltrafik M/S Kung Sverker. I en tid av osäkerhet och restriktioner har Kapten Olaf Svensson fortsatt att visa upp Motala Sjöstad från sin bästa sida. Med turer både på Göta kanal och i Vättern är M/S Kung Sverker en viktig symbol för turistnäringen och sjöstaden Motala. I samverkan med andra paketeras attraktiva upplevelser som sätter Motala på den turistiska kartan.
– Det här är en stor ära för oss. Jag vill tacka alla våra sommarjobbare - utan er hade vi inte fått det här. Jag vill också tacka Göta Kanalbolag för att de hjälpt oss med subventionerade kanalavgifter i en tid då det varit tufft. Och jag vill tacka motalaborna för att de stått ut med broöppningarna, sa Olfa Svensson när han tog emot priset på scenen.

Till Östgötatidningen utvecklade han sina känslor kring priset ytterligare:

– Vi har funnits i 33 år och efter så långt tid är det fantastiskt att få ett pris för allt jobb man har lagt ner. Det har varit tufft nu under coronaperioden och jag tror att det är hur vi har tacklat de utmaningarna som gör att vi nu prisas.

Årets hederspris gick till Lalandias vd Jan Harrit.
– Stort tack. Det är trevligt att vara tillbaka i Motala igen. Vi känner stor glädje inför att etablera oss här och tror att det blir betydelsefullt för Motala och för hela Östergötland. Vi har fått förfrågningar om att etablera oss på andra ställen i Sverige också, men vi väljer Motala främst. Vi ser fram emot att bli en del av Motala, sa Jan Harrin när han tog emot priset på scenen av Christina Gyberg.

Carolina Fransson
Anton Rimstedt


Joakim Schelin, grundare och vd, och Anna Tybring, projektledare, på Cardskipper. Foto: Carolina FranssonFöreningen Suumad fick ta emot pris för årets innovation. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU