Klik venligst
MOTALA 2021-12-7 KL. 18:15

Glädjen att hjälpa överskuggar bekymren för Heléne och Fia på Hela människan

Av Anton Rimstedt

MOTALA/VADSTENA. De möter tragiska livsöden varje dag. Ser människor kämpa för sådant som en annan tar för givet. Men det är värmen och glädjen över att få hjälpa som genomsyrar Heléne Karlssons och Fia Haglunds vardag på Hela människan Motala-Vadstena mer än något annat.

Glädjen att hjälpa överskuggar bekymren för Heléne och Fia på Hela människan
Heléne Karlsson och Fia Haglund, Hela människans anställda personal här i Motala, plockar ihop kläder till "Mats" och andra som fryser i vinterkylan. Foto: Anton Rimstedt.

Förrådet av stora tjocka klädesplagg precis innanför dörren inne i Hela människans lokal i Motala är till synes välfyllt. Men den här tiden på året, när kylan blir som mest påtaglig när den slår till med full kraft, kan bidragen aldrig bli för många, menar Heléne Karlsson, verksamhetschef på Hela människan (tidigare Ria), och kollegan Fia Haglund.

– Människor blir ofta lite mer generösa kring jul, men det är också nu som vi allra helst tar emot bidrag, både i form av ekonomiska gåvor och i form av exempelvis kläder av olika slag, säger Heléne Karlsson.

Många kommer hit för att få sig ett nödvändigt mål mat eller för att pengarna av olika anledningar inte räcker till för att förnya garderoben, men Heléne och Fia är tydliga med att Hela människan står för just det som namnet skvallrar om. Oavsett vilka problem eller utmaningar man står inför så är man välkommen hit, om det så är för en kopp kaffe eller bara lite sällskap.

– Pandemin har fört med sig mycket, men det vi framför allt märker är hur många människor som känner sig ensamma. Framför allt många äldre som bara har suttit hemma, men ensamhet drabbar alla sorters människor, säger Heléne Karlsson.

– Ensamhet är en utbredd folksjukdom som vi ser det, fyller Fia Haglund i.

En annan spaning som de två damerna, som båda beskriver det här jobbet som det bästa och mest givande de har haft, har är att många unga vuxna har fått det tufft under pandemin.

– Många har haft svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Och den psykiska ohälsan ser vi mer och mer av bland just unga vuxna, det är svårt när tryggheten rubbas, oavsett vad det beror på att den gör det. Exempelvis en separation som innebär att du helt plötsligt ska betala alla räkningar själv kan vara tillräckligt för att ekonomin inte längre ska gå ihop, säger Fia Haglund.

– Det är svårt att vara ung vuxen idag, säger Heléne Karlsson.

Under tiden som vi sitter och pratar så kommer det då och då in människor som antingen bara tacksamt får med sig en matdosa eller som vill prata av sig lite och kanske hoppas på att få med sig något värmande i vinterkylan. En av dem som kommer in denna förmiddag, och som kan bekräfta den påstådda svårigheten med vuxenlivet, är "Mats", vars livsöde ni kan läsa om här intill.

– Vi möter i princip bara tacksamhet. Vi får så mycket värme, så mycket tillbaka, av det här jobbet. Att få se folk glada över saker som kan betyda så mycket, det är värt allt, säger Heléne Karlsson.

Hela Människan Ria Motala-Vadstena är en ideell förening som bildades 1975. Huvudmän är kristna kyrkor och församlingar inom Motala och Vadstena kommuner, tillsammans 13 församlingar. Föreningens syfte är att tillsammans med kommunernas kyrkor bedriva diakoni; socialt arbete på kristen grund.

– Vi finns till för alla. Inget problem är för stort eller för litet. Du kan komma hit på en kaffe, eller om livet totalt rasat samman. Det viktiga för oss är att inte lägga någon värdering i varför folk är här. Vi erbjuder medmänsklighet, säger Heléne Karlsson.

Anton RimstedtFia Haglund fixar och donar i köket. Foto: Anton Rimstedt.Heléne Karlsson är verksamhetschef på Hela människan i Motala-Vadstena. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU