Klik venligst
MOTALA 2022-2-24 KL. 07:03

Framgångsrikt svenskt OS – dock i USA (!) vi hittar vår östgöte

Av Anton Rimstedt

MOTALA/PEKING. OS i Peking har precis avslutats och det blev en stor svensk succé med nytt medaljrekord. På den västöstgötska fronten är Vinter-OS-framgångarna dock mer svårfunna, men släktforskar vi lite så hittar vi amerikanska skidskytten Leif Nordgren, från Motala.

Framgångsrikt svenskt OS – dock i USA (!) vi hittar vår östgöte
Leif Nordgren under OS-sprinten i Peking. Foto: Skärmdump Discovery+.

Nja, det är kanske en liten överdrift att den svenskättade skidskytten tävlandes för USA är ”från Motala”, men nånstans finns det en sanning i det.

Innan OS hade vi ett reportage med Mantorpsbon Veronica Lovensnö, som dömde OS-hockeyn i Peking. Och linjedomaren Lovensnö kom iväg och fick döma en handfull matcher i damhockeyturneringen, som till slut vanns av Kanada.

Men på utövarfronten är det klenare med inslagen från västra Östergötland. Därför vill vi presentera den gode Leif Nordgren från Minnesota.
– Leeef Nordgren (amerikanskt uttal) kommer inte ha med några tätpositioner att göra, konstaterade Discoverys kommentator Roberto Vacchi under OS-sprinten.

– Just det, ”Leeef” heter han ju, inte Leif, svarade Vacchis bisittare, legendaren Magdalena Forsberg.

– Nja, han heter ju egentligen Leif. De säger ju ”Leeef”, men jag tycker vi kör på Leif, fortsatte Roberto Vacchi och la till:

– Hans gammelmormor och gammelmorfar kom väl från Motala och Kalmar, och bara för ett par dagar sedan blev Leif pappa också, det var väl inte säkert att han skulle köra sprinten.

– Stämmer, bekräftade Magdalena Forsberg i Discoverys kommentering.

Motalabördige Nordgren firade alltså främst ett tillskott i familjen under vistelsen i Peking.

Och backar vi några generationer så gick gammelmormor och gammelmorfars flyttlass från Motala och Kalmar till Minnesota.
– Vi har fortsatt att bevara de svenska traditionerna genom generationerna. Inte bara genom namnen som är uppenbara, utan också genom att fira svenska högtider, har Leif Nordgren tidigare berättat för Expressen.

– Vi firar till exempel jul på svenskt vis med ett stort smörgåsbord med olika rätter. Bland annat klassiska svenska köttbullar med kokt potatis och andra grejer.

Anton Rimstedt


Leif Nordgren under OS-sprinten i Peking. Foto: Skärmdump Discovery+.


PÅ STARTSIDAN JUST NU