Klik venligst
MOTALA 2021-12-9 KL. 16:24

Ellermann hoppas att succén på VM kan ge eko lokalt

Av Anton Rimstedt

MOTALA/HOUSTON. Två svenska medaljer, varav ett guld, på ett och samma VM, i världens största individuella idrott. Det tror Motalas stora bordtennisledare Daniel Ellermann betyder jättemycket för pingisen lokalt. Och Västers ordförande jämför succésvensken med den största av alla.

Ellermann hoppas att succén på VM kan ge eko lokalt
Daniel Ellermann, som både är ordförande i Västers BTK och förbundskapten för parapingisen. Foto: Anton Rimstedt.

Historiskt är Sverige bortskämt med bordtennisframgångar och många menar att J-O Waldner kanske är den bästa spelaren i världen genom tiderna, men på senare år har framgångarna varit få i den Asien (Kina)-dominerade globala sporten för svensk del. När Mattias Falck och Kristian Karlsson förra veckan vann VM-guld så var det första gången sedan 1991 som Sverige vann i dubbel.

Och framgångarna på VM i Houston, Texas, fanns också på singelsidan. Supersensationen Truls Möregårdh, 19, tog sig hela vägen till final mot världsettan Fan Zhendong, där det dock blev förlust.
– Det är jättestort såklart att Sverige tar två medaljer, varav ett guld. Mattias Falck visade redan för två år sedan med sitt silver att vi kan vara med och slåss och vi har ju en fin tradition här, men det här är något extra, säger Daniel Ellermann, som både är ordförande i Västers BTK och förbundskapten för parapingisen.

Motalaprofilen andas bordtennis mest hela tiden och vet vad han pratar om när han slår på stora trumman.
– Sett till antal utövare är det världens största individuella sport, om man tänker så så är det otroligt att Sverige kan hävda sig på den högsta nivån. Mot de här asiatiska länderna med miljoner spelare.

Daniel Ellermann hoppas att framgångarna i Houston ger ringar på vattnet.
– Mediaintresset som uppstår när det går bra, nu gick ju SVT in och sände finalerna, betyder jättemycket för oss klubbar ute i hela Sverige. Det kommer förmodligen bli ett uppsving för oss, med flera som vill prova på pingis. Det brukar märkas på lokal nivå när pingisen uppmärksammas i tv.
– Tyvärr så syns vi inte lika ofta nu som förr, på J-O och Jörgens tid.

Borde bordtennisen få mer uppmärksamhet?

– Jag är ju part i målet, men ser man till att det är världens största individuella idrott och hur svårt det är att nå till världseliten så tycker jag att det borde uppmärksammas mer, absolut. Vår högstaliga här hemma är faktiskt en av de bättre ligorna i världen och den visas inte på tv och kommer i princip aldrig med i någon sportnyhetssändning, säger Daniel Ellermann.
– Sedan finns det sporter som är betydligt större i Sverige, men exempelvis SVT som public service borde visa mer bordtennis i förhållande till andra mindre sporter som visas mer.

Det finns dock fler sidor av myntet, menar Västers ordförande.
– Man ska heller inte bara skylla på media. Pingissporten har ju själv ett ansvar med. Internationellt har den ryckt upp sig runt evenemanget och så där, men kollar man i Sverige så är det inte många klubbar som lägger ner den energin på att höja upp arrangemanget så det blir häftigt att gå dit.

Tillbaka till succén borta i Texas. Det var väntade utfall i finalerna, guld i dubbel och silver i singel, enligt Ellermann. Truls Möregårdh, singelsilverkillen på 19 bast, får fina ord.
– Han ska vara mer än nöjd med sin insats. Det är en framtida världsspelare som har kommit fram såklart. Det är en ny J-O Waldner kan man nog säga. Han kommer kunna sätta griller i huvudet på kineserna framöver.

En ny J-O säger du, det är STORA ord.

– Ja, men han har alla möjligheter. Han har en unik spelstil sett till övriga världseliten och det är så man måste slå kineserna. Truls tar in det som J-O var så himla bra på, med variation och kan behärska skruv, fart och placering. Den fantasin som gjorde att J-O blev bäst, den har Truls också, avslutar Daniel Ellermann.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU