Klik venligst
MOTALA 2023-4-4 KL. 17:03

Elin uppmuntrar andra: ha ett projekt att längta efter

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG Jag pratar ofta med eleverna hur bra det är att ha något att längta till, något att lägga tid på utan att bli avbruten, det säger Elin Borg, skolkurator som bygger lego på fritiden.

Elin uppmuntrar andra: ha ett projekt att längta efter
– Legot är något att längta efter, man får fundera, säger Elin Borg. Foto: Mia Karlsvärd

Hemma hos Elin och hennes familj stoltserar en legovärld på ett bord större än köksbordet. En miniatyrvärld. När man går riktigt nära sugs man in i en färgstark stad med en enorm detaljrikedom. Här finns räven som vårdar sin trädgård, han har en morot i ena handen och en ryggsäck full med paprikor på ryggen. Intill hans växthus står en fågelskrämma för att värna om hans grönsaker och bär. Lite längre bort firar familjen ”Djur” midsommar intill torpet. Från det glada sommarfirandet går blicken vidare längs de slingriga gatstråken där passerar man farbror krokodil som lagt ifrån sig skräckboken en stund för att ta en kopp kaffe och kaka på balkongen. På gatan nedanför en bit bort står polisen beredd med fartkamera, paret som fikar på kvarterets kondis, några som shoppar i den lilla butiken. Här kan man bli sittande i timmar och bara studera den lilla värld som Elin Borg skapat efter åtskilliga timmars filurande och klurande.

– När vår son Ebbe var liten började vi bygga lego ihop. Jag tog då fram mitt gamla lego - Fabuland. Legobitar som är lite större, färggrant och mycket djurfigurer. Till en början byggde vi tillsammans, men sen på kvällarna, när det var läggdags för Ebbe fortsatte jag själv. Ibland blev jag sittande långt in på nätterna, berättar Elin Borg.

Hon började då på den här staden och såg hur hon kunde skapa gator och miljöer som flyter in i varannan.

– Det är lite av problemlösning, lite klurigt. Vilka bitar behövs för att bygga en espressomaskin eller en fåtölj, till exempel, hur gör jag det. Legot är något att längta efter, man får fundera. Det tror jag man mår bra av. Det är roligt med kreativt skapande och det får jag energi av.

Vi lyfter blicken från miniatyrvärlden. Elin visar runt i sin vardagsvärld hemma i villan i Borensberg. I hallen står ett glasskåp fullt med så kallade ”block buddies”. Legofigurer där du måste använda din fantasi för att förstå vilken figur de ska föreställa. I köksfönstret står en orkidé som aldrig behöver vattnas – den är av lego. På en hylla står en liten miniatyrvärld som inte är byggt av lego.
–Jag gillar miniatyrer och bygga i liten skala.

Vad säger familjen?
– De tycker att det är kul. Sedan vår andra son Olle kom, har legot stått i förrådet, men nu har vi tagit fram det igen. Jag bygger mest på vintern när man är ute mindre. Barnen har sitt lego och jag har mitt, berättar hon.

Elin Borg jobbar som skolkurator.
– Jag pratar ofta med eleverna hur bra det är att ha något att längta till, något att lägga tid på utan att bli avbruten, om det är måla, skapa musik, eller lego. Det är ganska få som har en sådan fritidsaktivitet idag.

Hon tipsar föräldrar till att uppmuntra barnen att ägna tid till någon form av kreativt skapande.
– Det är bevisat att kreativt skapande minskar stress och depression, säger hon.
– Att ha projekt som man längtar till att få fortsätta med.

Hon berättar att hon söker efter legoinspiration på nätet, mycket på Youtube.
– Där kan man få mycket inspiration eller via bilder på nätet. De bitar jag bygger med tillverkas inte längre, så jag har letat lego över hela världen.

Hon berättat att det finns ett samlarvärde, och att en del av figurerna släpptes i få set.
– Min pappa hjälper mig att filma och fota. Nu lägger jag själv ut filmer på Youtube.

Till hösten ska Elin börja på ett nytt legoprojekt.
– Jag tror på en vinterby. Med belysning tänker jag, en legovärld att ha framme till jul, säger Elin Borg.

MIA KARLSVÄRD

PÅ STARTSIDAN JUST NU