Klik venligst
MOTALA 2020-2-6 KL. 09:45

Dags att sadla om?

Av Lotta Hofström


MOTALA. Den som vill byta bransch eller gå en utbildning borde göra ett besök på årets utbildnings- och rekryteringsmässa i Folkets hus. Det tycker studievägledarna Emma Karlsson och Christina Rosén.

Dags att sadla om?
Studievägledarna Emma Karlsson och Christina Rosén berättar om årets utbildnings- och rekryteringsmässa i Folkets hus i Motala. Foto: Privat

Allt från McDonalds till Försvarsmakten kommer att vara på plats på mässan som har fri entré. Här finns en chans att möta universitet, branschföreträdare, lokala företag, yrkeshögskoleutbildningar, kommunala vuxenutbildningen, folkhögskolor samt mässarrangörerna vilket är Arbetsförmedlingen och studie- och yrkesvägledare från Vadstena och Motala.

MÄSSAN är ett sätt att matcha personer med arbetsmarknaden.
– Många funderar på att byta bransch eller byta jobb, kanske efter att ha jobbat länge, och att gå på mässan kan vara ett sätt att börja, säger Christina.

Att satsa på ett yrke inom vård och skola är ett säkert kort för att få jobb i Östergötlands län, berättar Emma och Christina, och utan utbildning är det tvärtom mycket svårt att få ett arbete.
– Någon form av utbildning är alltid bra att satsa på! Intresset för yrkeshögskolan ökar. Det finns yrkesutbildningar inom många olika branscher, och det som är bra med yrkeshögskolan är att de följer trenderna på arbetsmarknaden och får inte starta en utbildning om det inte finns en arbetsbrist inom yrket, säger Emma.

I ÖSTERGÖTLAND ökar antal jobb, men också arbetslösheten.
– Många människor - särskilt i vår kommun - saknar en gångbar utbildning, säger Christina.

Ett smart drag för unga, menar Christina, är att satsa på en yrkesutbildning redan på gymnasiet och kombinera den med att läsa kurser som är universitetsförberedande.
– Det kan vara lättare att välja ett yrkesprogram först än att gå samhäll, natur eller teknik och senare gå en yrkesutbildning, säger hon.

De två studievägledarna rekommenderar att ta med ett par CV:n till mässan för att kunna ge bort.
– Det är smart. Det kommer lokala företag och branschföreträdare med rekryteringsbehov och att ha CV med sig är jättebra om man söker sommarjobb eller vill ha kontakter för att byta bana och bransch, säger Emma.
– Det är ett sätt att visa framfötterna, fyller Christina i.

PÅ PLATS finns också Företagarna som ska ge en bild av hur marknaden ser ut bland små och medelstora företag i Östergötland, hur de resonerar vid rekrytering och vilka behov som kan finnas. Nytt för i år är seminarium som handlar om läget i byggnads- respektive industribranschen.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter