Klik venligst
MOTALA 2020-12-16 KL. 01:55

Costmar till JVM med antikroppar och kaosartad uppladdning

Av Anton Rimstedt

MOTALA/SUNDSVALL. Motalasonen Arvid Costmars resa till Junior-VM i Kanada runt årsskiftet blev allt annat än spikrak. Ett landslag utan stora delar av sin lagledning och utan flera tilltänkta stjärnspelare lyfte på söndagen mot Edmonton.

Costmar till JVM med antikroppar och kaosartad uppladdning
Arvid Costmar. Foto: Svenska ishockeyförbundet.

Men nu tyder ändå det mesta på att det svenska landslaget, Juniorkronorna, kommer stå där på isen i Edmonton på annandagen, redo för premiärmatch i mästerskapet. Med LHC:s Arvid Costmar i laget.

– Klart att det är jättetråkigt att folk har testat positivt, det finns ju inget positivt med det... Samtidigt är det bara att gilla läget, säger Motala AIF-produkten.

Ja, när laget skulle samlas och tillsammans isolera sig i Sundsvall inför avresan till Kanada visade det sig att flera spelare hade positiva coronatest och på grund av de stränga regler som gäller för att få resa in i Kanada var det inte aktuellt att "vänta ut" smittan, utan alla som visade positivt fick beskedet att det inte skulle bli någon turnering för deras del.

Ytterligare någon dag in på lägret i Sundsvall testade flera i ledarstaben, däribland målvaktstränaren och Motalabon Nizze Landén och förbundskaptenen och Linköpingsbon Tomas Montén, positivt. Inget JVM för östgötaduon och Juniorkronorna stod utan förbundskapten.

Assisterande förbundskaptenen Joel Rönnmark får nu huvudansvaret.

När Östgötatidningen pratar med Arvid Costmar har beskedet om Monténs positiva test kommit bara några timmar tidigare.

– Alla i laget har sedan ankomsten till Sundsvall suttit isolerade från varandra, på sina rum. Det är speciellt, säger Arvid Costmar.

Kommer ni klara er utan er förbundskapten?

– Ja, det måste vi ju göra. Det är bara att bita i det sura äpplet och försöka göra något bra av det hela. Försöka se att man ändå kan stå där och spela premiärmatchen, säger LHC-forwarden.

Efter ett utbrott av Covid-19 under hösten i klubblaget i Linköping är Arvid Costmar en aning luttrad. Och faktum är, med flera konkurrenter om de slutgiltiga platserna i den svenska truppen borta på grund av positiva test, att Costmars egna antikroppar kan ha haft en avgörande betydelse för att han nu får representera landslaget i JVM.

– Man har ju ändå lite erfarenhet av covid, eller vad man ska säga. Jag behöver ju heller inte själv testas eller vara orolig för att få det eftersom jag hade det då när vi hade spridning i LHC. Jag behöver inte ha en klump i magen när jag testas, säger Arvid Costmar.

Men nu är fullt fokus på det som väntar Arvid Costmar på andra sidan Atlanten.

– Det har ju varit en stor målsättning att spela JVM ända sen man var en liten grabb och man såg Zibanejad avgöra där i förlängningen. Nu är drömmen nära att slå in för mig.

Kan man ändå känna så, trots allt?

– Ja, det är klart att det är speciellt i år och man måste ju prioritera säkerhet och hälsa först. Vi får helt enkelt se vad som händer. Men det finns en del hinder på vägen, helt klart.

Arvid Costmar är uppvuxen i Motala med Maif som moderklubb. Och han ser flera fördelar med att ha fått första delen av sin hockeyfostran i en mindre klubb.

– Jag har många bra år där. Den största fördelen var att jag där hoppade mellan tre lag egentligen och det var träning och match hela tiden om man ville. Och ishallen var ledig ganska ofta, så så fort jag hade lite ledig tid så åkte jag ner till ishallen. Det blir nog ofta så på lite mindre orter där det inte är lika många aktiva i föreningen, säger Arvid Costmar och fortsätter:

– Sen spelade jag bandy också, så jag var väldigt mycket på is under uppväxten. Jag spelade bandy tills jag var 10-11 år och ofta gick man direkt från bandyn till hockeyträningen.

Innan Arvid Costmar nådde junioråldern bar flytten dock av till Linköping och LHC, för att ytterligare satsa mot eliten. Han kom då direkt i kontakt med nuvarande Mjölbytränaren Rickard "Lillis" Johansson, som när Östgötatidningen pratade med för några veckor sedan nämnde Arvid Costmar som en av de spelare som det har varit extra kul att få jobba med.

– En spelare som har betytt mycket för mig personligen och som jag tog hand om lite extra när han kom till LHC var Arvid Costmar, som idag spelar i SHL. Arvid är en riktigt grym vinnarskalle, lite likt Peter Forsberg när han var aktiv, sa "Lillis" Johansson då.

– "Lillis" var min första tränare här i Linköping och tog hand om mig väl så jag fick en bra start i föreningen. Han är en person som skapar trygghet runt sin omgivning, vilket var bra för mig med tanke på att att det var mycket nytt i min vardag i jämförelse med hur det såg ut i Motala. Jag fick helt enkelt en bra start på mitt liv i Linköping och trivdes med tillvaron, och där han var till god hjälp, säger Arvid Costmar.


PÅ STARTSIDAN JUST NU