Klik venligst
MOTALA 2021-11-25 KL. 01:56

Brottningen tar greppet om barnidrotten

Av Carolina Fransson

MOTALA. Idrottsrörelsen har drabbats av minskade idrottsaktivitet i hela landet. – Vi ser ett större tapp här i Östergötland jämfört med hela landet, särskilt bland flickor, säger Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef i Östergötland. Därför har många föreningar tagit till åtgärder för detta. En av dem är Motala atlet och brottarklubb.

Brottningen tar greppet om barnidrotten
Julia Albrektsson, tränare och aktiv brottare hjälper Lisa Löfgren tvv Lovisa Gylldorf. Foto: Mia Karlsvärd

– Framförallt ser vi ett stort tapp bland flickor och yngre kvinnor i Östergötland. Sedan ser vi en annan tendens. Inomhusidrotten har drabbats hårdare. Det ser vi exempelvis inom handboll och innebandy, berättar Kristin Lönnqvist.

Här är väl pandemin orsaken?

– Det tror jag absolut, därför bör vi ha en plan för att återstarta och hämta tillbaka det vi förlorat under pandemin.

Vad har ni strategi för det?

– Alla idrotter har fått göra en plan för återstart som grundar sig i de olika utmaningarna man har inom de olika sporterna. Här i Östergötland har vi gjort särskilda satsningar där vi erbjuder prova på för att fånga upp helt nya medlemmar, säger Kristin Lönnqvist.

Det är tidig tisdagskväll och än så länge rätt tomt i Vätternrundan arena i Motala. En halvtimme innan barnen dyker upp finns tränaren Samuel Elwin på plats. Han fixar till mattorna innan barnen dyker upp för kvällens träning. Han är själv aktiv brottare sedan barnsben.
– Jag har helt klart märkt av minskningen. Förra året hade vi inga barngrupper, och i min ålder är det ett jättestort tapp fortfarande. Vi är en handfull på varje träning mot det dubbla och mer tidigare år, berättat han när han sätter sig ner på brottarmattan.

Strax dyker Alice Gamelius upp, hon har precis tränat en annan barngrupp och nu är det dags för nästa pass. Alice har var aktiv brottare ända sedan hon var sex år gammal.
– Jag tror att det är bra om man börjar i tidig ålder, det skapar förutsättningar för att bli kvar i sporten, tror Alice Gamelius.
– Det här är världens roligaste sport. Det finns inget bättre, tycker Samuel Elwin.

Julia Albrektsson, är också aktiv brottare och tränare kommer småspringandes med andan i halsen.
– Här skapar vi en gemenskap och bygger band. Vi blir nära vänner både i föreningen och inom sporten över lag, säger hon.

Nu börjar barnen droppa in som deltar i kvällens ”Prova på-brottning”. Föreningen har ”prova på” arrangemang flera gånger i veckan för olika skolor i Motala kommun. Träningen är gratis under prövotiden.
– De kommer hit och får möjligheten att testa lite grepp, ha kul och kanske få smak för sporten. Vi hoppas att de ska börja i vanliga klubben sen, säger Julia Albrektsson.

Alla tre tränarna är utbildade ungdomsledare. Det här första året som de är ledare.
– I Chalottenborgsskolans grupp har vi ibland haft över 40 barn. Det har också blivit fler och fler tjejer, berättar Alice Gamelius.
– Vi hoppas på en tjejgrupp framöver, bara vi får ihop tiderna. Då ska Alice och jag leda den gruppen, berättar Julia Albrektsson.

På ena mattkanten står flera tjejer och väntar på att träningen ska komma igång. Första kvarten ägnas åt uppvärmning. Sedan visar Alice och Julia ett grepp som barnen ska få träna på.
– Min brottardröm är att vara med på OS. Vet ni, det är bara en lampa, ett enda ljus som lyser upp mattan under OS-matcher, säger Emelia Säll innan hon går ut på mattan och gör ett snyggt grepp på Carl Hammarstrand.

Mia Karlsvärd


Carl Hammarstrand tv och Emelia Säll tränar på olika brottargrepp. Foto: Mia Karlsvärd- Det är jättekul att få introducera andra till sporten som jag drivs av, säger Samuel Elwin, Alice Gamelius tv och Julia Albrektsson th. På mattan Lovis Gylldorff och Lea Johansson th Lisa Löfgren. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU