Klik venligst
MOTALA 2020-1-15 KL. 11:25

Biblioteket snart klart för invigning

Av Carolina Fransson

MOTALA. Nya ytskikt, nya möbler, spelrum och flyttade avdelningar. Motala bibliotek kommer att få ett nytt utseende när renoveringen är klar, berättar bibliotekschef Johanna Hagelin. Den 22 januari är det invigning.

Biblioteket snart klart för invigning
Den 22 januari är det dags för invigning, berättar Johanna Hagelin. Just nu arbetas det för fullt med att få allting klart. Foto: Carolina Fransson

I cirka ett halvår har renoveringen pågått och nu närmar den sig slutet. Hyllor monteras upp och böcker packas upp ur kartonger.
Det stora biblioteket har under renoveringstiden ersatts av ett minibibliotek.

– Det är jätteroligt att få vara med om att göra klart det här. Det har varit en tuff höst, men det har fungerat bra. Många är nyfikna och frågar när vi öppnar igen , säger hon.

Biblioteket har fått nytt golv och tak, ny belysning och målade väggar. En gammal tegelvägg, som tidigare dolts av bokhyllor och en stor anslagstavla, har lyfts fram. Sedan har bytt plats på olika biblioteksavdelningar, berättar Johanna.
– Direkt när man kommer in nu möts man av en tidskrifts- och dagstidningsavdelning. Den låg nästan längst in i biblioteket tidigare. Vi har märkt att många som besöker oss som läser tidningarna vill sitta och läsa och diskutera lite samtidigt. Då tycker vi det är bättre att ha den avdelningen längre fram där det ändå är lite liv och rörelse, säger hon.

Barn- och ungdomsavdelningen har bytt plats med avdelningen för skönlitteratur, och ligger nu längre ner i lokalen.
– I och med det har vi kunnat bygga upp miljöerna på barnavdelningen på ett bättre sätt. Vi har till exempel lagt till en skaparverkstad där man ska kunna pyssla. Det finns också tillgång till kök på avdelningen, vilket är bra när vi till exempel har babycafé så det är smidigt att ha köket och sittytan tillsammans. Sen har vi också vårt sagorum där. Allting hänger i hop på ett mycket bättre sätt nu, säger Johanna.

Biblioteket kommer att få ett gameroom med datorer och tv-spel. Faktaavdelningen är kvar där den varit med enda skillnaden att där nu också en ny föreläsningssal.

Alla bokhyllor är nya och stora delar av övriga möbler är också nya.
– Många av möblerna var 40 år gamla och började bli väldigt slitna. Det som varit i väldigt dåligt skick har slängts och det som varit i bättre skick har vi skänkt till second hand och olika organisationer. Kommunen har ju även ett möbelförråd så lite har gått dit. Vissa saker har också sparats och gått till andra bibliotek, säger hon.

Johanna Hagelin ser fram emot nyöppningen. Foto: Carolina Fransson


Scenografen Petter Ljungberg står bakom flera nya möbler på barnavdelningen på det nyrenoverade biblioteket. Möblerna för tankarna till Vättern, precis utanför fönstret, och det är bland annat den här vågiga sofffan. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter