Klik venligst
MJÖLBY 2022-7-8 KL. 12:42

Toyota måste betala tillbaka

Av Mia Karlsvärd

MJÖLBY Toyota i Mjölby måste betala tillbaka drygt tio miljoner kronor till Tillväxtverket. Verket anser att den summan motsvarar vad Toyota felaktigt fått i permitteringsstöd under pandemins första år.

Toyota måste betala tillbaka
Margarehta Langueville, HR-director, Toyota material handling manufacturing Sweden AB. Foto: SARA ANDERBERG

Vad får det för konsekvenser för företaget?
– Det här är ingen överraskning utan något som vi vetat om, säger Margaretha Langueville, HR-director på företaget.

Mellan april och september 2020 fick Toyota material handling manufacturing Sweden AB ut drygt 68 miljoner kronor i permitteringsstöd. Permitteringsstödet infördes för att hjälpa företag i drabbade branscher att ta sig igenom coronapandemin.
När Tillväxtverket i efterhand kontrollerar hur pengarna har använts kommer verket fram till att Toyota inte har rätt till hela den summa som har betalats ut. Det innebär att Toyota måste betala tillbaka drygt tio miljoner kronor.

Margareta Langueville förklarar att permitteringsstödet betaldes ut i förskott. Och att det snart stod klart för Toyota att företaget behövt permittera färre än beräknat.

– Differensen beror på att permitterad medarbetare tar semester, föräldraledigt, slutar etc.
Det är här är väldigt odramatiskt, och summan som vi ska betala tillbaka stämmer på tusenlappen när utifrån våra egna beräkningar.

Många företag har drabbat av komponentbrist. Hur är det hos er på Toyota?
–Ja, det har vi också, men vi hoppas på en ljusning till hösten.

Hon berättar att företaget har en bra orderingång.

– Nu hoppas vi på en bra sommar och att våra leverantörer ska kunna jobba i kapp. Vi ser fram emot en höst med full fart i produktionen, säger Margaretha Langueville.

MIA KARLSVÄRDPÅ STARTSIDAN JUST NU