Klik venligst
MJÖLBY 2021-12-3 KL. 06:10

Till slut fick Sverige en kvinnlig statsminister – partikamrat Burenby om betydelsen

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Efter mycket om och men, först under 100 år av demokrati och sedan en dag där hon röstades fram men inte hann tillträda innan hon avgick, kunde till slut Magdalena Andersson tillträda som Sveriges första kvinnliga statsminister förra veckan.
– Man ska inte förminska symbolvärdet av det, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby.

Till slut fick Sverige en kvinnlig statsminister – partikamrat Burenby om betydelsen
Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby. Foto: Anton Rimstedt.

Burenby var själv med och röstade fram partikamraten Magdalena Andersson till partiledare för Socialdemokraterna på partikongressen för några veckor sedan. Nu ska Andersson leda en socialdemokratisk enpartiregering fram till valet, är det tänkt.

– Nu går vi fram med en S-regering och jag tror att det blir jättebra. Det kan bli tydligare kring vad vi, och andra partier, faktiskt vill. Politiken kan bli tydligare, säger Cecilia Burenby och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis oerhört roligt att ha fått den första kvinnliga statsministern till slut. Man ska inte förminska symbolvärdet av att ha kvinnliga förebilder och nu ser unga tjejer i Sverige att man kan få det finaste uppdraget i hela landet. Det känns bra i magen att Magdalena nu leder partiet.

I tisdags i förra veckan presenterade Magdalena Andersson sin nya regering, och det fanns några överraskningar, en glad sådan för Cecilia Burenby.

– Ida (Karkiainen), som utsågs till civilminister, var väl en av dem och det var extra kul eftersom jag precis nu går en ledarskapsutbildning ihop med henne. Så det var kul.

Som bekant blev det en rörig resa för Magdalena Andersson till statsministerposten, många var vi som trodde att vi hade fått en kvinnlig regeringschef redan veckan innan, men sju timmar senare, och innan hon formellt hade hunnit tillträda, så bad Magdalena Andersson om att få bli entledigad till följd av Miljöpartiets avhopp.

– Jag utgår från vårt parti och jag tycker att Magdalena under hela den här resan, som jag förstår att folk tycker är...ja, stökig, har tagit sig igenom det på ett lugnt sätt och hon har visat att hon har förmågan och isen i magen att hantera kaotiska situationer, säger Cecilia Burenby.

Men så var det det där med att det dröjde 100 år in på demokratin tills Sverige fick en kvinna på statsministerposten.

– Vi säger att vi är ett jämställt land och inte har haft en kvinna på den posten, det är ändå ett underbetyg.

Gro Harlem Brundtland krossade det nordiska glastaket i Norge 1981, då hade ett fåtal kvinnor runtom i världen innehaft motsvarande position, bland annat Sri Lankas Sirimavo Bandanaraike, Indiens Indira Gandhi, Israels Golda Meir och Storbritanniens Margaret Thatcher.

Finland blev så det första land i världen att ha både en vald kvinnlig statschef och en kvinnlig statsminister, när Centerpartiets ordförande Anneli Jäätteenmäki tillträdde år 2003.

Och undertecknad kan knappt minnas tiden då Angela Merkel inte satt som förbundskansler i Tyskland, en era som för övrigt tar slut nästan på dagen samtidigt som Magdalena Anderssons börjar. Då skriver vi alltså 2021.

– Jag kan faktiskt inte säga något om vad det beror på. Men Mjölby har ju istället stuckit ut åt andra hållet. Här har vi under en längre tid haft mycket kvinnor på de högsta positionerna. Så det var verkligen på tiden det här, avslutar Cecilia Burenby.

Anton Rimstedt



PÅ STARTSIDAN JUST NU