Klik venligst
MJÖLBY 2023-10-31 KL. 06:00

Öppna förskolan lika populär då som nu

Av Mia Karlsvärd

MANTORP – Jag älskar att åka racerbil och jag gillar att måla racerbilar, säger Vincent Nordström när han med stora penseldrag målar. Det är måndag på öppna förskolan i Mantorp och Vincent och hans mamma Amanda Nordström är här för att umgås med andra barn och vuxna.

Öppna förskolan lika populär då som nu
– Det är en helt fantastisk personal som jobbar här, säger Ingrid Samuelsons mamma Elisabeth Samuelson-Lakatos, intill leker Ingrids lillebror Oscar. Therese Bremer från Familjeteamet försöker ta emot bollen.Foto: Mia Karlsvärd

Öppna förskolan i Mjölby kommun firar ett år. Sedan starten har det varit fullt med barn och föräldrar i verksamheten.
–Det har hänt så otroligt mycket sedan vi öppnade för ett år sedan, med samverkan, fler öppettider och med otroligt många som kommer hit varje vecka, säger Pia Lystam, förskolelärare, öppna förskolan.
– Vi hade inte förväntat oss att det skulle bli så högt tryck, säger Susanne Avelöv, barnskötare, öppna förskolan.

Med samverkan menar Pia Lystam att förutom förskolepersonal finns det en gång per vecka personal från Familjeteamet och BVC på öppna förskolan.
– Vi har även samverkan med till exempel bibliotek, Nationella trafiksäkerhetsförbundet och folktandvården, för att lyfta sådant som är viktigt för småbarnsföräldrar, berättar Pia Lystam.

På golvet sitter Therese Bremer från Familjeteamet, råd, stöd och behandling i Mjölby kommun.
– Det här är ett bra forum där vi når ut och kan informera om vår verksamhet, här kan vi ge råd kring både små och stora problem som man kan möta på som förälder, säger hon när bollen flyger i luften mellan henne och Ingrid Samuelson.

Ingrid som i dag är iklädd polisuniform kiknar av skratt när hon kastar bollen högt upp i luften.
– Det är en helt fantastisk personal som jobbar här, de är så hjälpsamma, och engagerade, säger Ingrids mamma Elisabeth Samuelson-Lakatos. På golvet intill leker Ingrids lillebror Oscar.
– Det är roligt att gå hit, säger Ingrid Samuelson.

Fler och fler föräldrar och barn droppar in. Det är Pia och Susanne som barnen och föräldrarna möter, oavsett om de besöker öppna förskolan i Mantorp, Mjölby eller i Skänninge.

Öppna förskolan är ingen ny företeelse. Många kommuner har haft den här formen av daglig verksamhet sedan 1970-talet. I Mjölby valde man att lägga ner öppna förskolan för ungefär 20 år sedan, men efter ett medborgarförslag tog kommunen beslut om att återigen införa verksamheten i Mjölby år 2022.

Behövs öppna förskolan?
– Ja, det är en viktig mötesplats för föräldralediga. Här kan vi tillsammans stötta och peppa föräldrar och barn i en miljö som bygger på förskolans läroplan, säger Pia Lystam.
–Vi försöker gå hit så ofta vi kan för att vänja Victoria vid förskolemiljön, säger Anita Kakol.
Hennes dotter ska börja vanliga förskolan i januari.

Vad betyder öppna förskolan för dig?
– Den betyder jättemycket. Det är umgänge för mig. Annars sitter man innanför sina fyra väggar och det är bra att Victoria vänjer sig vid andra vuxna och barn, säger hon.

Inne i målarrummet doppar Vincent Nordström koncentrerat målarpenseln i den svarta färgburken.
Några snabba penseldrag och se där, nu är hans teckning klar.
– Där ska den vara, säger han och pekar på väggen. På väggen hänger sedan tidigare en massa barnteckningar gjorda av andra barn som besökt öppna förskolan. Tillsammans med mamma Amanda Nordström sätter Vincent upp teckningen på den svarta racerbilen.

MIA KARLSVÄRD


Vincent Nordström tycker om att vara i målarrummet på öppna förskolan i Mantorp. Pia Lystam, förskollärare ser till att det finns gott om färg. Foto: Mia Karlsvärd– Jag gillar att pyssla och ibland målar jag, säger Loa Sincic Shosholli. Bredvid honom leker lillasyster Allis. Öppna förskolan är bra för barn som inte har möjlighet att gå förskolan, säger pappa Anton. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU