Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-21 KL. 07:41

Nya erfarenheter läggs på hög för Jonna Andersson

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY/GÖTEBORG. Mycket på gång i Jonna Anderssons fotbollsliv just nu. Succé i VM-kvalet med karriärens första(!) nickmål, en damallsvensk comeback och ett EM runt hörnet, men också turbulensen i Chelsea efter Rysslands invasion av Ukraina. Östgötatidningen tog ett längre snack med Mjölbytjejen.

Nya erfarenheter läggs på hög för Jonna Andersson
Jonna Andersson. Foto: Anton Rimstedt.

– Jag flyttar verkligen inte hem för att trappa ner. Jag vill bara fortsätta utvecklas.

Jonna Andersson befinner sig på landslagets samling i Göteborg när vi får en pratstund med ytterbacken med Mjölby AI som moderklubb. Första VM-kvalmatchen under samlingen slutade med osannolika siffrorna 15-0 mot blåbärsnationen Georgien, i Georgien.
– Ibland är det svårt att få hål på såna typer av lågt försvarande motstånd, men nu fick vi hål väldigt tidigt och då rann det bara på. Det var bara att ösa på och träna på anfallsspelet. Bra resultat. I slutändan kan också målskillnad avgöra, så vi firade varje mål.

Jonna Andersson har den offensivt lagda ”wingback-rollen” i förbundskapten Peter Gerhardssons formation och mot Georgien fick spelsättet där ytterbackarna ofta hamnar i offensiv box ett oväntat och ovanligt utfall för Jonna Andersson.
– Ja, det var nog karriärens första nickmål rentav.

Så pass?

– Ja, jag tror aldrig att jag har gjort ett matchmål på nick förut, så det var kul.

Krysset mot Irland på tisdagskvällen inför ett fullsatt Gamla Ullevi i Göteborg innebär att Sverige har kvalificerat sig för VM 2023 i Australien och Nya Zeeland.
– Vi har haft mycket publik varje gång på sistone. Det är kul och viktigt med så stort intresse för damfotbollen.

Och så kommer ett EM i sommar som väntas slå nya publikrekord?

– Det finns i tankarna. Jag tror det kommer bli ett riktigt stort och häftigt mästerskap. Men man ska inte tänka för mycket på det nu, även om det finns i bakhuvudet. Man vill jättegärna med dit, tror på ett mäktigt mästerskap.

Innan sommaren ska dock Jonna Andersson avsluta ett livskapitel och påbörja ett annat. Tiden i Londonklubben Chelsea har fått en rörig avslutning och i sommar flyttar Jonna hem till Sverige.

Chelsea är en klubb vars plats i världstoppen, både på dam- och herrsidan, sedan 2003 har finansierats av ägaren Roman Abramovitj, rysk oligark nära Rysslands president Vladimir Putin. Rysslands invasionskrig i Ukraina har lett till stenhårda sanktioner mot flera ryska miljardärer, varav Abramovitj är en. 55-åringen har därför tvingats släppa klubben till försäljning. En försäljningsprocess som fortfarande pågår i skrivande stund.

– Det är klart att man pratar om det. Det är oroligt i klubben och alla har frågor. Men det har varit tydligt från klubbens sida att vi kan fortsätta med det vi gör. Vi ska fortsätta vinna matcher. Sedan går det inte att komma undan oroligheterna, men det är ändå skönt att vi får göra det vi ska. Jag vet också att man jobbar extremt hårt för att få klart med nya ägare, säger Jonna Andersson.

Att Chelseas pengar hittills har kommit just från den ryska oligarken är såklart Jonna Andersson väl medveten om, men som läget är nu vill hon inte kommentera det faktumet.

En av effekterna av sanktionerna mot Abramovitj är att Chelsea, i väntan på ett ägarbyte, inte kan förlänga några spelarkontrakt. Jonna Anderssons avtal går ut i sommar, och för två veckor sedan blev det klart att hon i sommar flyttar hem till damallsvenskan, men inte till Linköping FC, utan till konkurrenten Hammarby.
– Att jag lämnar Chelsea har egentligen ingenting med ägarsituationen att göra. Det fanns inte heller innan några konkreta diskussioner med klubben så jag behövde se mig om.

Linköping fanns såklart i tankarna för Jonna, och LFC har också uttryckt att man gärna hade velat få hem sin östgöte, men Andersson valde istället Hammarby.
– De gör en bra och seriös satsning som jag lockades av, det känns spännande och de vill försöka ta sig ut i Europa. Jag fick en bra känsla när de kontaktade mig och jag vill testa på det här nu och vara med på den resan.

Klassiska frågan: Hur kommer det bli att möta LFC?

– Det kommer såklart bli speciellt. Det har hänt en del sen jag var där, men det finns ändå folk kvar som jag känner väl. För mig är det absolut inga hard feelings, jag hoppas och tror inte att det är det från LFC:s sida heller.

29-åringen ansluter till Hammarby i sommar, från och med 15 juli när transferfönstret öppnar, och har skrivit avtal med som sträcker sig över 2024. För första gången i livet kommer Jonna Andersson att bo någon annanstans i Sverige än Mjölby och Linköping.

– Ja, det blir ”storstan” nu, men det ska nog gå bra, skrattar hon.

Du är ju van vid London nu, Stockholm blir väl ingen match.

– Nae, precis. Haha.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU