Klik venligst
MJÖLBY 2021-5-15 KL. 12:09

Mjölbykillen Rasmus hoppas på det stora musikgenombrottet

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Med dryga 40 000 lyssnare i månaden på Spotify och låtar som går viralt på TikTok är 18-åriga Mjölbyartisten Rasmus Hultgren på väg att etablera en musikkarriär. Men än återstår en hel del hårt jobb, något som Rasmus Hultgren ser fram emot.

Mjölbykillen Rasmus hoppas på det stora musikgenombrottet
Rasmus Hultgren. Foto: Albin Pripp.

Nya låten ”Idiot” släpptes i slutet av förra veckan, en låt där Rasmus Hultgren sjunger genom hela låten. Tidigare har sången varvats med rap, och i början var det bara rappande som gällde för Mjölbykillen.
– När jag började skriva musik så hade jag ingen sångröst alls, utan det är något som jag har utvecklat tillsammans med producenterna i Stockholm. Nu har jag sjungit i ett år, så jag har fått lite häng på det, säger Rasmus Hultgren.

Som artist började allt för ungefär tre år sedan och ganska snabbt kom han i kontakt med två producenter i Stockholm som såg Rasmus potential. Han är nu en del av kollektivet i Mirage Records och i vintras gick han dessutom ”viralt” på sociala medie-appen TikTok med en tolkning av Petit Biscuit’s ”Sunset Lover” kallad ”Mamma”, där nästan 1500 videos gjorts på låten.

– Allt började med att jag började skriva lite egna texter och la upp dem på Snapchat. Jag fick väldigt bra respons där och det kanske inte är så många som gör den typen av musik från lilla Mjölby. Det blev ganska omtalat.

– Det var också ett najs sätt för mig att förmedla mina känslor. Jag har aldrig varit så bra på att prata känslor med folk, fortsätter Rasmus Hultgren.

Hans första låt på Spotify släpptes för drygt ett år sedan.
– Det svåraste med att göra en låt tycker jag är att få till en ”catchy” refräng. Jag hade inte riktigt lärt mig det där, så i början skrev producenterna alla refränger. Men jag har alltid skrivit mina egna verser. Men nu skriver jag även mina refränger. Men allt är ett samarbete och en gemensam process. Det är ju killarna i Stockholm som i slutändan producerar musiken.

Rasmus går sista året på Kungshögaskolan i Mjölby och tar studenten om en månad. Mycket ledig tid spenderas hos producenterna i Stockholm och tanken är att han ska satsa fullt ut på musiken från och med i höst.

– Jag tycker att det är kul och jag mår bra av det, så jag ser ingen anledning till varför jag inte skulle göra det.

I en tid när konserter och liveframträdanden inte existerar så är det svårt att dra in några större summor på musik på den nivån Rasmus befinner sig, men allt handlar som bekant inte om pengar.
– Om man bortser från enbart det ekonomiska så har jag verkligen gått plus. Jag har blivit en etablerat artist på något sätt och så har jag fått många nya vänner, samtidigt som jag också har hittat ett sätt att uttrycka mina känslor.

Hur nära känner du att du är det där nationella genombrottet?

– Det är ju svårt att säga, men vi kommer närmare och närmare för varje steg vi tar. När den här låten blev viral på TikTok så kände jag att jag är en uppmärksammad artist. Men allt handlar om att jobba sig till dit man vill, men vi tycker att det är så kul så jag ser det inte som ett jobb när jag åker upp till Stockholm, säger Rasmus Hultgren.

Sång eller rap då? Vad blir det mest framöver för Rasmus Hultgren? En blandning, blir svaret. Mycket så kallad melodirap, och 18-åringen har några förebilder som han tycker bemästrar flera musikaliska ben som han själv vill stå på.

– Spontant skulle jag säga Drake. Och Tory Lanez. Och på svenska skulle jag säga Hov1, vi är väl inne på lite samma spår musikmässigt. I början var det Hov1, kanske Tjuvjakt, som var förebilder. Nu har jag väl utvecklat en egen stil mer skulle jag säga.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU