Klik venligst
MJÖLBY 2021-5-28 KL. 09:06

Konst på elskåp på plats runtom i Mjölby

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Nu kan Mjölbyborna och Mjölbybesökare ta del av konst på fem elskåp runtom i stan. Fem ungdomar mellan 13 och 16 år har färgsatt varsitt elskåp, med stöttning från lokala konstnären Emelie Wedhäll.

Konst på elskåp på plats runtom i Mjölby
Hugo Santana Karlsson har målat det här elskåpet vid Stadsparken. Foto: Anton Rimstedt.

Elskåpsmålningarna ingår i projektet ”Målerikraft”, ett samarbete mellan Ung Konst Öst, Mjölby kommun och Mjölby Svartådalen Energi AB (MSE).

Tidigare har Östgötatidningen rapporterat om att elskåpen skulle färgsättas under maj, och nu har det alltså hänt.

– Jag har aldrig gjort något sånt här tidigare, och aldrig målat utomhus. Det ska bli spännande. Jag har googlat på lite olika färger och tekniker man kan använda för att måla utomhus, sa 14-åriga Ella Lans från Vadstena när vi pratade med henne runt årsskiftet.

Nu är hon alltså en av fem ungdomar som har fått sätta sitt konstnärliga avtryck på ett elskåp i centrala Mjölby. Alla som vill kan nu ta del av hennes, Agnes Höglunds, Hugo Santana Karlssons, Isabelle Uners och Oscar Johanssons konst.

– För oss är det viktigt att unga får utrymme i det offentliga rummet. Konst som syns utomhus är tillgänglig och demokratisk, vilket gör att den når ut till fler, säger Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg i Mjölby kommun, i ett pressutskick.

Ung Konst Öst bjöd hösten 2020 in ungdomar 13-25 år till workshopar på temat skissande och gatukonst. Samtidigt bjöds ungdomarna in till en skisstävling och det är de fem vinnarna som nu har fått dekorera varsitt elskåp i Mjölby.

– Samarbeten med kommuner och andra parter ger bra möjligheter för unga att genomföra spännande projekt och visar att man ser seriöst på ungdomarnas skaparkraft”, säger Lena Wiklund, konstkonsulent på Östergötlands museum och projektledare för Ung Konst Öst.

Anton RimstedtIsabelle Uner har målat på elskåpet vid p-platsen, intill gång- och cykelvägen nära lekplatsen vid Svartån. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU