Klik venligst
MJÖLBY 2021-4-30 KL. 20:07

Försiktig glädje bland pensionärerna över pågående vaccinering

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. De uppdaterade riktlinjerna från myndighetshåll innebär ett lite friare liv redan tre veckor efter den första vaccindosen. Men pensionärsföreningarna i Mjölby kommun är fortsatt försiktiga och ropar inte hej än.

Försiktig glädje bland pensionärerna över pågående vaccinering
SPF Seniorerna Dacke på potatislager i Skänninge innan pandemin. Så här vill pensionärerna kunna samlas igen snart. Foto: SPF Seniorerna Dacke Mjölby.

Många pensionärer har nu hunnit få minst en dos vaccin mot covid-19, men de flesta restriktioner ute i samhället ligger fast. Dock har Folkhälsomyndigheten kommit med uppdaterade rekommendationer kring mer privata situationer.
– Om en person vaccinerats med en första dos kan den träffa människor från olika hushåll inomhus, tre veckor efter dosen. Nu är det okej att krama sina barnbarn igen men var uppmärksamma på symtom. Man kan göra besök i butik, men var inte med och skapa trängsel för andra, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i samband med beskedet.

I Mjölby andas pensionärerna försiktig optimism.
– Vi ligger fortfarande lågt här. Vi håller oss till mindre sällskap och samlas inte än. De aktiviteter vi har, de har vi till 90 procent utomhus. Vi har stavgång, tipspromenad, boule och golf som vi tycker att vi kan köra utan problem, säger Göran Forsman, ordförande för Mantorps PRO-förening.

– Vi tänker att vi väntar med inomhusträffar till hösten, så vi är säkra. Alla har inte fått sina sprutor än, vissa kommer inte ens ta sprutorna och även om man har fått sina doser så kan man vara smittbärare, så vi tar det försiktigt ett tag till, fortsätter Göran Forsman.

Kenneth Hemmingsson, ordförande för SPF Seniorerna Dacke Mjölby, är inne på samma linje.

– Vi får samlas max åtta personer. Det är det som gäller fortsatt. Annars har vi digitala möten, typ styrelsemöten och så. Vi försöker att styra oss själva mot att invänta den andra sprutan så vi får ett fullgott skydd. När vi har fått det så kan vi börja träffas igen och umgås, säger Kenneth Hemmingsson.

Göran Forsman menar att man måste ha lite is i magen, även om det är fortsatt en prövning för människor i riskgrupp att inte få leva sina liv som de vill.
– Har vi nu suttit här i över ett år och inte kunnat göra något i princip så behöver vi inte kasta oss över något nu. Vi tar det lite försiktigt.

Men glädjen över att ändå få träffa nära och kära igen går inte att ta miste på. Både Kenneth och Göran låter sig glädjas över faktumet att vaccinet möjliggör att deras medlemmar kan återförenas med sina nära och kära på ett annat sätt.
– Man hör ju att folk har börjat träffa sina anhöriga och många av oss har ju inte sett vare sig barn eller barnbarn på många tider men nu har vissa kunnat träffas och det tar de ju med förtjusning alltså.

Både SPF Seniorerna Dacke och PRO i Mantorp hoppas på att också kunna starta upp en någorlunda normal verksamhet till hösten.

– Vår absoluta förhoppning är att kunna starta upp igen här i augusti med normal verksamhet. Det är vad vi siktar på, säger Göran Forsman från PRO i Mantorp.

– Förhoppningsvis kommer vi ha igång en normal verksamhet igen i september-oktober. Kan vi arrangera något under sommaren så blir det utomhusaktiviteter i så fall, säger SPF Seniorerna Dackes ordförande Kenneth Hemmingsson.

Anton RimstedtGöran Forsman, ordförande för PRO Mantorp. Foto: Privat.


PÅ STARTSIDAN JUST NU