MJÖLBY 2020-11-30 KL. 16:52

Författaren och tränaren eniga: Mer samverkan inom östgötahockeyn

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. Under hösten har Linköpingsförfattaren och förläggaren Johan Hagesund släppt en reportagebok om 56 LHC-profiler, i vilken bland annat Mjölby Hockeys tränare Rickard ”Lillis” Johansson fått ett eget kapitel. Han porträtteras för sitt mångåriga arbete som ungdomsledare.

Författaren och tränaren eniga: Mer samverkan inom östgötahockeyn
Mjölbytränaren Rickard "Lillis" Johansson är omskriven i Johan Hagesunds bok. Foto: Carolina Fransson/Anton Rimstedt.

Flera av de profiler som porträtteras i Johan Hagesunds bok har kopplingar runtom i Östergötland. Peder Tornéus har ett förflutet som ledare för Östergötlands TV-Puckslag, gamle målvaktshjälten Mattias Elm var så sent som för ett år sedan målvaktstränare i Mjölby och Motalabon Nizze Landén, konsulent på ishockeyförbundet, har även han förärats med ett eget kapitel i boken.

Mjölby Hockeys, för säsongen, nya tränare Rickard ”Lillis” Johansson är omskriven i Johan Hagesunds bok tack vare sina insatser som mångårig ungdomsledare i Linköping Hockey Club.
– Det är hedersamt. Det är kanske inte som hockeyspelare som jag meritmässigt har gjort mig känd som, utan som ledare. Och det är roligt att ledarna uppskattas och uppmärksammas också på det här sättet, säger ”Lillis”.

Mjölbytränarens resa som ledare inom LHC började med kullen födda 1996 och fortsatte sedan under 17 år med ansvar för spelare födda 96, 00, 01 och 02.
– Det är väl en 250 ungar som jag har tränat genom åren och vissa nådde eliten som hockeyspelare, som Gustav Forsling, Adam Ginning och William Worge Kreü, säger ”Lillis” Johansson och fortsätter:

– Men det viktigaste för mig är att de blir bra samhällsmedborgare. De flesta ska ju få sin lön någon annanstans än från hockeyn.

Johan Hagesund har tidigare skrivit en bok om LHC:s historia, ”Linköpings Hockey Club - och den förändrade självbilden”, och hans förlag har släppt böcker om östgötsk lokalhistoria. Vi träffas på hans kontor på historisk mark, i ett av de låga gamla trähusen på Hunnebergsgatan i Linköping.

LHC och Vita Hästen har i stort sett dominerat östgötahockeyn så länge sporten har varit relevant i länet och Johan Hagesund har som författare främst fokuserad på Linköping Hockey Clubs historiska roll i regionen.
– Personligen hoppas jag att LHC ska bli ännu mer av ”länets lag” och att det bidrar till intresset för sporten i hela länet. I Östergötland är hockeyn som en stege, med LHC i SHL, Vita Hästen i Allsvenskan, Mjölby i division 2 med hugg på Hockeyettan och så Motala i division 3. Jag tror på att klubbarna kan ha mer samverkan och dra mer nytta av varandra, säger Johan Hagesund.

Rickard ”Lillis” Johansson menar dock att steget mellan länets tre bästa lag och resten är lite för stort.
– Det är i stort sett Linköping, Mjölby och Hästen som driver utvecklingen ensamma i länet. Det är så dålig återväxt i Motala, Wettern och Valdemarsvik. Nu pratar man ju om att man inte vet vad man ska göra med ishallen i Vadstena till exempel.

”Lillis” håller med Johan Hagesund om värdet att på lokal nivå ha utbyte klubbar emellan, och utifrån hans erfarenhet varierar det mycket beroende på vem som sitter på vilken stol.
– Det handlar mycket om vilka ledare som finns på ungdoms- och juniorsidan. Om de som är där förstår värdet av att samverka och ha ett utbyte med andra klubbar eller inte, säger Rickard ”Lillis” Johansson.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter