Klik venligst
MJÖLBY 2023-1-31 KL. 20:23

Fantastisk uppslutning av föräldrar

Av Sara Anderberg

MJÖLBY Ungdomsproblemen vid resecentrum i Mjölby har minskat rejält, bland annat tack vare vad polisen kallar ”en fantastisk uppslutning av föräldrar som trygghetsvandrar”. Kommunpolisen Josefin Arvidsson är mycket glad över att man åstadkommer förändringar med samarbete.

Fantastisk uppslutning av föräldrar
Kommunpolisen Josefin Arvidsson berättar om det kraftigt förbättrade läget i Mjölby sedan föräldrar började trygghetsvandra. Foto: Sara Anderberg

Under 2022 uppmärksammade polisen stora problem vid framför allt resecentrum i Mjölby. Polisen berättade bland annat i en artikel i Östgötatidningen att ungdomar varit inblandade i rån, våld, hot, skadegörelse och narkotika.

Många ungdomar ska ha varit mycket unga, så unga som tolv år och brottsstatistiken fördubblades under vissa tider jämfört med året innan. Polisen hade stora problem med ungdomsbrottslighet vid resecentrum men även på skolgårdar samt andra platser och uppmanade föräldrar att ge sig ut för att se vad deras barn höll på med samt för att tillsammans skapa en nödvändig vuxennärvaro.
–Och över 100 vårdnadshavare anmälde sitt intresse till att börja nattvandra.
Det blev ett otroligt engagemang. Vi är vana vid att det kommer några få på informationsmötena och det är också erfarenheten i riket. Men här blev det en fantastisk uppslutning av engagerade vårdnadshavare, säger Josefin Arvidsson.
–Resecentrum i Mjölby har blivit mycket lugnare.
Ytterligare insatser har givetvis gjorts. Bland annat så har det funnits ordningsvakter på plats, ökad polisiär närvaro, igenpluggade eluttag.
– Just åtgärden med eluttagen gjorde det inte alls lika populärt att vistas där längre då man inte kunde sitta och ladda sina mobiltelefoner. Ibland behövs det inte så mycket, säger Josefin Arvidsson.
Det är betydligt lugnare på resecentrum men det innebär inte att ungdomarna går hem och lägger sig.
–Det är lätt att flytta på problemen och nu är det många som i stället sökt sig till Viringe men även galleria Kvarnen är en aktuell samlingsplats för ungdomarna.
SARA ANDERBERG

PÅ STARTSIDAN JUST NU