Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-12 KL. 11:19

Familjen som Carola tog emot i Sverige bor nu i Mantorp

Av Mia Karlsvärd

MANTORP – Sara och hennes familj kan hjälpa Yuliana och hennes söner utifrån det de behöver nu. Vi behöver vara fler som öppnar våra hem. Finns det hjärterum så finns det stjärterum, säger artisten Carola Häggkvist till Östgötatidningen.

Familjen som Carola tog emot i Sverige bor nu i Mantorp
De första dagarna bodde Yuliana och hennes söner hemma hos Carola i Stockholm.

Carola Häggkvist åkte själv ner till Polen och gränsen till Ukraina för att hjälpa till.

– I mitt hjärta kände jag att vi behövde göra något, säger hon.

2015 reste sångaren och artisten Carola Häggkvist till Grekland för att hjälpa flyktingar. Vid det tillfället gjorde hon resan i hemlighet, men den här gången har hon valt att vara öppen med sitt arbete. I samband med sin resa till Grekland öppnade hon sitt hem i Sverige för människor som var på flykt. Även denna gång öppnar hon sitt hem.

Väl hemma igen från Polen fick hon ett telefonsamtal från hjälporganisationen Operation aid som är på plats vid gränsen till Ukraina.

– Jag fick veta att det fanns ett akut behov och att det behövdes lösas med boende omedelbart. Eftersom jag bor nära Arlanda var det självklart för mig att hjälpa till, berättar Carola Häggkvist för Östgötatidningen.

Yuliana Vitrikush är höggravid och har flytt kriget i Ukraina tillsammans med sina två söner Arsan 4 år och Valera 2 år. Operation aid förstod att Yuliana inte skulle klara en bussresa till Sverige och ordnade flyg till Arlanda.

De första dagarna bodde Yuliana och hennes söner hemma hos Carola i Stockholm, nu bor de i Mantorp hos en barnfamilj med jämngamla barn.

– Rakel var den första jag tänkte på, hon är en möjlighetstänkare med integritet och hjärta. Man måste vara ärlig både mot den familj man tar emot och mot sig själv. Saras familj kan ta emot Yuliana och barnen utifrån de behov de har här och nu, säger Carola Häggkvist.

– Jag kommer fortsätta att engagera mig och det finns plats i vårt hem. Amadeus har erbjudit sitt rum. Finns det hjärterum så finns det hjärterum, säger artisten Carola Häggkvist.

Sara Nord i Mantorp berättade att hon och hennes man till en början var tveksamma till att ta emot flyktingar, eftersom familjen precis flyttat in i ett nytt hus.

– Vi insåg snart att våra vardagliga problem är så små, vad är våra problem jämfört med Yulianas. Det känns så rätt nu och vi får lösa allt eftersom, säger Sara Nord.

– När vi anlände till Sverige gillade jag det genast. Alla människor som tog hand om mig och mina barn är så snälla. Jag är väldigt tacksam, säger Yuliana Vitrikush.

Mia KarlsvärdYuliana Vitrikush och Sara Nord kan prata med varandra via en app som översätter. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU