Klik venligst
MJÖLBY 2022-3-31 KL. 15:35

”En självklarhet att ställa ut vår konstnärsväns tavlor”

Av Mia Karlsvärd

MJÖLBY. Den 20 september gick Margaretha P Elfstrand bort 70 år i cancer. Nu anordnar hennes man Anders Elfstrand och Mjölby konstförening en minnesutställning.

”En självklarhet att ställa ut vår konstnärsväns tavlor”
Denni Nero berättar att föreningen gemensamt med Anders Elfstrand valt ut de tavlor som ska visas. Foto: Mia Karlsvärd.

När Margaretha P Elfstrand var 64 år bestämde hon sig för att ge konsten en chans fullt ut. Hon hade i ett antal år ägnat sig åt målning som hobby vid sidan av sitt yrke som pedagog.

– Inom henne hade det alltid funnits en dröm om att få ägna sig åt att måla på heltid, berättar hennes man Anders Elfstrand.

2015 påbörjade hon konstutbildningen på Liljeholms folkhögskola, skapade konst i sin egen ateljé och därefter följde ett stort antal utställningar lokalt, i andra delar av Sverige och även internationellt.

– Hon levde sin dröm ut till 110 procent, säger Anders Elfstrand.

Hon inspirerades av naturen, färgerna, dess former och detaljer och skapade verk utifrån en inre reflektion. Tavlor som ger betraktaren möjlighet att flyta in i Margarethas tavlor och skapa en egen resa.

Margaretha P Elfstrand drabbades av cancer 2017 och blev ett tag frisk från sjukdomen. Hon fick då kännedom om en utställning på Louvren i Paris.

Hon sa:
– Nu ska jag måla en tavla som tar mig till Paris, berättar Anders.

Hon skickade tavlan till ett galleri i Österrike och tre dagar senare fick hon svar att de ville ha med hennes verk på den jättelika utställningen på Louvren i Paris.

–En helt makalös upplevelse, säger Anders Elfstrand.

Därefter blev det fler internationella utställningar och paret såg detta som ett gemensamt häftigt äventyr. Cancern kom dessvärre tillbaka. Trots detta var Margaretha P Elfstrand verksam som konstnär ända till slutet. Bara veckor innan hon dog hade hon vernissage.

– För oss i Mjölby konstförening är det en självklarhet att få ställa ut vår kära konstnärsväns livsverk en sista gång, säger Denni Nero, ordförande i Mjölby konstförening.

Han berättar att föreningen gemensamt med Anders valt ut de tavlor som ska visas. Minnesutställningen finns att se på Mjölby konsthall från den 2 april till den 10 april.

– Att få ställa ut Margarethas tavlor en sista gång i Mjölby är fantastiskt. Jag hoppas att hon tittar ner på vernissagen, säger Anders Elfstrand.

Mia Karlsvärd
Konstnären Margaretha P Elfstrand.Den 2 april är det vernissage för konstnären Margaretha P Elfstrands minnesutställning på Mjölby konsthall. Denni Nero, ordförande i Mjölby konstförening och Anders Elfstrand. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU