Klik venligst
MJÖLBY 2022-4-25 KL. 11:51

Åter öppet hus på Kungshögaskolan – bästa UF-företag utsett

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Efter ett par år med ytterst begränsade event liknande öppet hus så var det i helgen åter full rulle på Kungshögaskolan. Och i det återkommande "Mjölbynästet" utsågs årets UF-företag.

Åter öppet hus på Kungshögaskolan – bästa UF-företag utsett
Här får UF-företaget Loel ta emot förstapriset av Bengt Liljedahl. Foto: Anton Rimstedt.

Kungshögaskolan slog i lördags upp portarna till öppet hus, där alla linjer på gymnasieskolan fick visa upp sin verksamhet. Även om besökarantalet inte var skyhögt så var det inget fel på det interna engagemanget. Speciellt inte i ekonomiprogrammets del, där de UF-företag som under läsåret har arbetat fram produkter och affärsidéer nu fick visa upp sina resultat och även försöka sälja sina produkter.

Men framför allt var detta ett bokslut och en summering av de nätverksträffar som Kungshögaskolans UF-elever under läsåret har genomfört tillsammans med lokala entreprenörer. Detta har Östgötatidningen tidigare rapporterat om. Något som vi också tidigare har skrivit om är UF-företaget Loel ("UF-företaget siktar högt med sin ergonomiska mus", publicerat 14 december 2021). Där kunde man läsa om Elsa Björkman, Lilly Kolsbo, Oliver Wertheim och Levinio Ibrahim som i sitt företag Loel går in som återförsäljare åt ett betydligt större norskt företag, för en satsning på en smart och ergonomisk datormus.

Kungshöga-UF-företaget är återförsäljare åt det norska datormusföretaget Tripleinspire som säljer ergonomiska möss.

– Produkten är formad så att din hand och handled ska må bra. Det är väldigt stora kostnader som staten och arbetsgivare behöver betala för sjukskrivningar som sker på grund av musarm och liknande problem. Vi vill ge arbetsgivare möjligheten att undvika de hälsomässiga och ekonomiska problemen genom att erbjuda ergonomiska möss, sa Elsa Björkman då.

Och bra verkar det ha gått för Loel, i alla fall gillade juryn, ledd av Bengt Liljedahl, avgående ordförande för Företagarna i Mjölby, vad musgänget kunde presentera i lördags. Framgångsrika affärer kombinerat med en riktigt vass pitch, det vill säga presentation och marknadsföring, gjorde att juryn utsåg Loel till årets UF-företag i Mjölby.

Efter den lilla ceremonin var Levinio Ibrahim mycket nöjd.

– Det är kul. Att vi vinner är ett fint kvitto, vi hade nog en bra pitch och vår idé är bra.

Hur har det gått då?

– Jo, det har gått bra, men det har varit ganska ska svårt att få företag, i alla fall större företag, att nappa. Men vi har fått sälja en del och vårt företag har omsatt runt 20 000 kronor och gjort en vinst på 5000-6000 kronor. Det är ändå bra, säger Levinio Ibrahim.

På silverplats hamnade WILT Case UF, som Östgötatidningen också har skrivit om tidigare. De har tagit fram en miljövänlig och "strålsäker" mobilficka där man kan ha exempelvis sitt bankkort.

På tredjeplats kom The Period Kit, deras produkt är ett kit med nödvändigheter kopplat till mens, där man riktar sig främst till tjejer som får sin första mens. Affärsidén inkluderar också att en viss del av intäkterna ska gå till Kvinnojouren.

Projektet där lokala näringslivet har stöttat och coachat UF-företagen går nu alltså i mål för den här gången, och Karl-Åke Skogsberg, UF-lärare på Kungshöga är nöjd.

– Jag hoppas och tror att det här är ett uppsving för vårt program och vi ser redan att fler söker sig till ekonomiprogrammet. Målet är att kunna ha två hela klasser, det skulle eventuellt kunna ske redan till hösten. Generellt får jag uppfattningen att Kungshögaskolan får ett bättre och bättre rykte, säger Karl-Åke Skogsberg.

Anton Rimstedt


Karl-Åke Skogsberg, till höger, UF-lärare på Kungshöga, var nöjd. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU