Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-4-2 KL. 08:21

Psykologen: Så hanterar ni corontänen

Av Lotta Hofström

FAMILJ. Hemifrånjobb, uppsägningar, korttidspermittering i kombination med färre åtaganden och aktiviteter på fritiden. På grund av smittspridningen av coronaviruset i samhället förändras vår livsstil – vilket kan vara påfrestande för en parrelation.

Psykologen: Så hanterar ni corontänen
På grund av smittspridningen av coronaviruset i samhället förändras vår livsstil – vilket kan vara påfrestande för en parrelation. Foto: Pixabay

Det är i ett pressmeddelande som Ahum, som erbjuder psykologisk hjälp på internet, tipsar om hur du kan minska friktionen i din relation under "corontäntider".
Ahum skriver att det finns en ökad risk för konflikter i en relation när tiden tillsammans ökar. Desto mer tid ett par tillbringar tillsammans, desto mer synliga blir eventuella olikheter.

FORSKNINGEN visar dock, enligt Ahum, att par som tillbringar mer tid tillsammans är lyckligare. Och därför kan corontäntiden också vara en möjlighet att bygga upp relationen.
Som exempel kan paret jobba med att ge feedback med "jag-budskap", vilket innebär tonvikt på den personliga upplevelsen och inte på partnern.

Exempel på feedback med jag-budskap kan vara att säga “När du pratar om Corona så mycket, blir jag orolig. Det blir svårt för mig att sova på kvällen. Jag skulle uppskatta om vi kunde sätta en gräns för Corona-diskussionerna och sen försöka att prata om andra lite mer lättsamma saker" till skillnad från “Måste du alltid prata om Corona? Kan du aldrig säga något positivt? Jag orkar inte med dig!”.

VIDARE menar Ahum att empati är en annan förutsättning för god kommunikation. Få partnern att känna sig sedd och hörd genom att undvika att kontra med att uttrycka egna behov om partnern till exempel säger att hen är trött efter arbetsdagen. Istället för att kontra med att du också är trött, kan du säga: “Det är inte konstigt att du är trött så mycket som du har jobbat idag”.Ytterligare tips för att minska friktionen i relationen

• Ta hand om dig själv och se till att du får den egentid du behöver.
• Synliggör och uppmärksamma det din partner gör som är bra, det kommer stärka er relation. Visa uppskattning mot din partner när hen t.ex. lagat mat eller diskat.
• Rör vid varandra. Regelbunden fysisk beröring mellan dig och din partner bevarar styrkan i er relation.
• Identifiera beteenden som var och en av er kan göra för att båda ska bli mer nöjda i relationen. Det kan vara småsaker som att ta ut soporna, att stänga av mobilen någon timme innan sänggång eller bara att ge varandra komplimanger eller uppskattande ord. Gör mer av dessa önskvärda beteenden och utvärdera efter en vecka hur det har gått.
Källa: Ahum

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet
MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


ÖDESHÖG 2020-5-31 KL. 14:40
Hästholmaskylten har rustats upp

Hästholmaskylten har rustats upp

Kostade 15 000 kronor – avståndsfika för att fira.


ÖSTERGÖTLAND 2020-5-31 KL. 10:17
Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Folkets hus och folkparker får investeringsstöd

Två av dem ligger i Östergötland


BOXHOLM 2020-5-29 KL. 14:00
Nu går Brittis i pension

Nu går Brittis i pension

Familjens "redighetsminister" blev kommunalråd


Fler nyheter