Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-10-14 KL. 10:14

Nytt koncept för integration och delaktighet startar i Motala

Av Carolina Fransson

MOTALA. För att utöka stödet till barn, unga och familjer, samt bidra till integration och delaktighet, startar Erikshjälpen Framtidsverkstad i Motala. Arbetet sker i samarbete med Motala kommun och ska bidra till en meningsfull fritid för barn och unga, uppmuntra sociala initiativ samt bygga broar mot arbetsmarknaden.

Nytt koncept för integration och delaktighet startar i Motala
Erikshjälpen Framtidsverkstad i Motala startar i samarbete med Motala kommun. Foto: Arkivbild

– Konceptet Erikshjälpen Framtidsverkstad bygger på kraften i att samverka lokalt, att vi kan lösa många av samhällets utmaningar när vi arbetar koordinerat tillsammans med andra aktörer. En del i projektet innebär att skapa forum för målgrupperna att göra sina röster hörda,
att påverka och att själva vara delaktiga i utvecklingen av sitt bostadsområde, säger Alexandra White, projektledare för Erikshjälpen Framtidsverkstad i Motala i ett pressmeddelande.

EN STOR DEL av arbetet kommer att fokuseras till Ekön, ett bostadsområde med utmaningar kopplat till socialt utanförskap. I närheten driver Erikshjälpen Second Hand en butik tillsammans med Hela Människan RIA. Erikshjälpen Framtidsverkstad ska, i samverkan med boende i området och lokala aktörer, genomföra insatser för att främja ett integrerat samhälle. Arbetet leds av Erikshjälpens Sverigeavdelning och Erikshjälpen Second Hands butik blir ett nav i arbetet. Butikens lokaler kommer att användas till olika aktiviteter utformade tillsammans med deltagarna själva, som syftar till att öka samhörigheten och skapa möjligheter och framtidstro, menar man.
– Det känns positivt att arbetet med vår Framtidsverkstad nu är i startskedet, ett arbete som ger ett bättre samhälle och ett bättre liv för de individer vi vänder oss till. Att få vara med att påverka det på hemmaplan känns fantastiskt, kommenterar Joakim Ragnar, butikschef på Erikshjälpen Second Hand i Motala.

PROJEKTLEDARE Alexandra White har arbetat med Erikshjälpen Framtidsverkstad sedan mitten av augusti och nu i oktober kommer en stor del av verksamheten igång, som aktiviteter för barn och unga samt arbetsmarknadspolitiska insatser för föräldrar. Genom samarbete med Motala
kommun och andra aktörer från civilsamhälle, myndigheter och näringsliv vill Erikshjälpen skapa ett lokalt ägandeskap och därmed göra projektet mer långsiktigt och hållbart.
– Motala kommun ser fram emot samarbetet med Erikshjälpen, konceptet är både unikt och spännande. Vi tror på ett utvecklingsarbete i bred samverkan. Tillsammans kan vi göra skillnad och arbeta för integration, trygghet och goda livsvillkor, kommenterar Mannie Gustavsson som är samordnare för BråMo/Våldsbejakande extremism på Motala Kommun.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar
MJÖLBY 2021-5-8 KL. 10:03

En kommun ska styras även i pandemitid – så har det gått med digitala utmaningar

Mjölby, Ödeshög och Boxholm är först ut i vår kommunkoll.

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 16:07

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen

"I Ödeshög är det ganska delat mellan HV och LHC".

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 08:05

Ödeshögsförfattaren om hur vvs blev litteratur och hur man skriver ihop med någon

"Det är intressant att få reda lite mer på arbetsprocessen när folk skriver böcker, framför allt när man skriver ihop".

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 13:00

Rederiet får ekonomisk hjälp för ångbåten Boxholm II

"Det kan rädda en säsong till"

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag
ÖSTERGÖTLAND 2021-5-4 KL. 08:00

Mjölby rankas som bästa kommunen för fastighetsföretag

Cecilia Burenby (S): "Viktigt för utvecklingen"

Fler nyheter