Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-12-22 KL. 07:01

Nya restriktioner från och med 23 december

Av Anton Rimstedt

Regeringen och Folkhälsomyndigheten stramar åt restriktionerna igen med anledning av en ökad smittspridning, främst till följd av den nya omikronvarianten.

Nya restriktioner från och med 23 december
Foto: Genrebild/Arkiv.

Från och med den 23 december gäller nya restriktioner och rekommendationer, meddelar Folkhälsomyndigheten. Bland annat rekommenderas alla som kan att arbeta hemifrån. Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster. Det påverkar till exempel nattklubbar, konserter och teatrar.

Från och med den 23 december gäller följande:

Alla bör undvika miljöer med trängsel.

Alla bör arbeta hemifrån i den mån som arbetet tillåter.

För mässor, handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamheter ställs krav på 10 kvadratmeter per person.

Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, övningar, matcher, föreställning och tävlingar fortgå.

Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.

Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och en meters avstånd mellan olika sällskap krävs.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster, oavsett vaccinationsbevis.

Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på 8 personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

Vid tillställningar på fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

PÅ STARTSIDAN JUST NU