Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2022-5-31 KL. 12:56

Lions arrangerar nationdagsfestival

Av Mia Karlsvärd

SKÄNNINGE 6 junifirandet är tillbaka efter ett par års uppehåll. Skänninge Lions utökar kalaset till en nationaldagsfestival.
Lions i Skänninge som arrangerat nationaldagsfirande i sjutton år hoppas på många besökare i dagarna tre.

Lions arrangerar nationdagsfestival

–2015 var första året som 6 juni var en röd dag och vårt mål då var att göra Sveriges största nationaldagsfirande, berättar Håkan Lidebjer, en av idémakarna till nationaldagsfirandet från Lions i Skänninge.

Ända sedan starten har många valt att komma till Skänninge för att cruisa med sina flotta bilar eller titta på andras fordon.

I år är arrangemanget utökat till flera dagar och programmet är fullspäckat med aktiviteter. Redan på kvällen den 4 juni startar man upp firandet i Skänninge med restaurangtält på Stora torget.

Kvällen den 5 juni inleder Lions firandet med Skänninge Truckmeet som arrangeras till minne av David Damberg.

–David var medlem i Lions Club Skänninge och hade ett stort engagemang och intresse för lastbilar och transportbranschen. David förolyckades och omkom olyckligt i december 2019, berättar, Håkan Lidebjer.

Området öster om järnvägen kommer vara full av lastbilar redan på kvällen den 5 juni. Det blir också bilcruising genom Skänninge och festtält och tivoli på torget.

Den 6 juni börjar firandet redan klockan 8.00. En mängd aktiviteter med bland annat bilar i parkerna runt om i Skänninge. Det kommer vara knallar på plats och cruising med båda bilar och traktorer under dagen. För den som är klädd från topp till tå i kläder från samma era som bilen de åker i anordnas tävlingen Classic Car Pin Up Competition. Innan firandet avslutas på eftermiddagen ska tre lag från SIK, MAI och Mantorp göra upp i en trekamp.

Varför gör ni det här?
–För att få in pengar till hjälpverksamhet. Vi har haft svårt att få in pengar under pandemin, berättar Johan Wachtmeister, Lions i Skänninge.
–Målsättningen är 100 000 netto. Vi tar dock ingen entré eller parkeringsavgift. Vi hoppas att folk swishar bidrag, säger han.

Under nationaldagsfirandet är så gott som alla medlemmar i Lions i Skänninge involverade och hjälper till.
–Vi jobbar helt ideellt för att få in kulor till hjälpverksamhet lokalt, nationellt och internationellt. Sedan har vi ju kul tillsammans, säger Håkan Lidebjer.

MIA KARLSVÄRD

Här kan du också fira Sveriges nationaldag i vårt område:

MOTALA Motala hamn kl 11, utanför Motala Motormuseum. Sveriges riksdags talman och förre Motalabon Andreas Norlén håller nationaldagstal.

BOXHOLM Marsch till Folkets park kl 15.30 tillsammans med Boxholms Musikkår, avgår från torget, flagga delas ut till alla barn. Vid Folket Park kl 15-18, aktiviteter för stora och små.

VADSTENA Hamnparken, 14.50-15.00 avmarsch från Röda torget. 15.00-15.45 firande i Hamnparken med talare, Vadstena kulturskola och Vadstena vocalis.

ÖDESHÖG På torget, inleds med sillunch 11.30. Hembygdsföreningen anordnar tillsammans med kommunen nationaldagsfirande. Högtidligt tal, paradmarsch, utdelning flaggor.


PÅ STARTSIDAN JUST NU