Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2020-9-18 KL. 09:51

Gastronomiska framgångar för Mjölby Gymnasium

Av Tobias Josefsson

MJÖLBY. Elever från Mjölby Gymnasium och Dackeskolans restaurang- och livsmedelsprogram hade kvalificerat sig till Årets kockelev och Årets kockelever. När tävlingarna nu är avgjorda är succén för Mjölbyeleverna ett faktum!

Gastronomiska framgångar för Mjölby Gymnasium
Katarina Westlund tillsammans med vinnarna Disa Engdahl och Simon Ahlström. Foto: Privat

Normalt sett hålls den individuella tävlingen Årets kockelev under våren, men pandemin gjorde att den i år flyttades till hösten och genomfördes samma dag som lagtävlingen Årets kockelever.
– Det anordnades en stor gastronomisk vecka i Stockholm, bland annat med tävlingen Årets kock, seminarier och olika evenemang. De två rikstäckande elevtävlingarna fanns också med i ett fantastiskt upplägg på väldigt hög nivå. Elever från Hudiksvall till Lund deltog, berättar Katarina Westlund som är förstelärare på Dackeskolan.

FRÅN MJÖLBY deltog Nils Björsten i den indiviuella tävlingen, samt Disa Engdahl och Simon Ahlström i lagtävlingen. De ställdes inför olika typer av utmaningar, bland annat ett praktiskt teoriprov inom sensorik, där det gällde att via smaksinnet identifiera fetthalter och annat på temat syra.
I lagtävlingen fick eleverna uppdraget att komponera en råvarukorg för en varm salt rätt och en kall söt rätt. Disa och Simons tolkning baserades på hösten i Östergötland med vätternkräftor, kantareller, krondill, morötter och fläder, samt en dessert baserad på rödbetor, färsk getost, och honung. Den föll juryn i smaken och duon stod till slut som vinnare av tävlingen.

NILS FICK i den individuella tävlingen under hård tidspress leverera en rätt utifrån till synes enkla råvaror som grönsaker, bönor och kryddor, där kantareller och spetskål var centrala, plus ytterligare en rätt baserad på karré och grönsaker. Det resulterade i en utmärkt tredjeplats.
– Det som är extra roligt för mig är att jag fick ett vinnargäng som var lite i chock, och en tredjepristagare som var supernöjd! Det var så otroligt hög nivå på tävlingen och det är sunt att man kan glädjas av en framgång för sin egen del även om man inte vinner, tycker Katarina.

MJÖLBY GYMNASIUMS restaurangutbildning skördar stora framgångar, år efter år.
– Vi ser våra elever dagligen och lär känna dem väldigt väl. Det finns ett stort engagemang och vi ser möjligheterna. Har eleven ett stort intresse för mat och tycker att det är tufft i andra ämnen kan man bygga vidare på det man är bra på, säger Katarina.
– Det gäller att lyfta det positiva och att arbeta med självförtroendet. Grunden är att ha motiverade elever och så gäller det att ha lite tur också. Det är en fantastisk upplevelse jag får vara med om!

PÅ STARTSIDAN JUST NU