Klik venligst
ÖSTERGÖTLAND 2021-9-22 KL. 14:08

Cecilia Burenby (S): ”Mitt politiska engagemang startade utomlands”

Av Ksenia Emelianova

MJÖLBY. Kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun, Cecilia Burenby, har 20 års lång politisk karriär. Men hon har inte alltid varit politiskt engagerad. Innan hon började jobba med politiken hade hon arbetat inom helt andra områden. I den här intervjun berättar hon om erfarenheter som har format hennes liv och syn på politik.

Cecilia Burenby (S): ”Mitt politiska engagemang startade utomlands”

Cecilia Burenby växte upp i ett socialdemokratiskt hem med en mamma som var aktiv partimedlem.
– Det är klart att de här värderingarna sitter i ryggraden, kommenterar Cecilia Burenby.

MEN HON HADE inte varit politiskt aktiv själv förrän hon fick åka till USA för att studera där och jobba som au-pair.
– Jag har inte varit med i SSU. Mitt engagemang startade när jag bodde utomlands. För mig handlade det om social trygghet, nämligen att människor vet att de får vård, bra utbildning, a-kassa när de behöver det. Under dessa förutsättningar blir man modigare som människa och mer delaktig i samhället och samhällets utveckling. Jag tror på trygghet med eget ansvar.

VÅRDFRÅGOR LIGGER Cecilia varmt om hjärtat på grund av hennes tioåriga erfarenhet inom yrket.
– Jag har jobbat natt inom äldreomsorgen i tio år. Även om jag stormtrivs i uppdraget som jag har nu saknar jag vården i bland. Det har varit jättespännande att få jobba med olika människor som man gör även i politiken. När jag jobbade inom äldreomsorgen hade jag en chef som sa till mig: ”Det här kända uttrycket att man ska behandla andra som man vill vara behandlad själv är rätt dåligt. Varför skulle alla andra vilja ha det som du?”. Jag tänker ofta på det och inser hur viktigt det är att kunna sätta sig i andra människors situation.

BURENBY SITTER i styrelse som Östergötlands representant i svenskt-italienskt nätverk Sweden Emilia-Romagna Network (SERN). Nätverket omfattar ett 50-tal organisationer både i Sverige och Italien som utbyter erfarenheter gällande utbildning, kultur, miljö, turism, entreprenörskap och social ekonomi.
– Syftet med nätverket är att koppla ihop Nord och Syd så att kommuner och regioner får möjlighet att lära av varandra. Till exempel, kan förskollärare få en förskoleplan från Italien. Då läser man planen, åker till varandras arbetsplatser, ser vad man skulle kunna göra bättre och tar fram konkreta förslag. Jag tycker att det är jättepositivt samarbete då våra medarbetare får utveckla sig själva, förklarar Cecilia Burenby.

FÖR NÅGRA ÅR SEDAN höll du föredrag om fördelar och nackdelar med att jobba som politiker. Skulle du kunna sammanfatta det?
– För det första är fördelen att man får vara med och utveckla kommunen. För det andra får man träffa otroligt många olika människor. Man får lära sig saker som man aldrig skulle ha lärt sig annars vilket jag är mycket tacksam för. Självklart kan politiken vara tuff. Men jag är stolt över att vi har lyckats skapa ett bra och respektfullt politiskt klimat i kommunen.

Ksenia Emelianova

PÅ STARTSIDAN JUST NU