ÖDESHÖG 2020-11-24 KL. 01:19

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG/STOCKHOLM. När fotbollslandslaget avslutade spelet i Nations League förra veckan var det utan förbundskapten Janne Andersson. Istället fick assisterande förbundskaptenen, Ödeshögssonen Peter Wettergren, tillfälligt ta över huvudansvaret.
– Allt hamnade på mig, både det jag själv skulle göra och Jannes uppgifter, säger Peter Wettergren till Östgötatidningen.

Wettergren rensar tankarna efter samling som huvudansvarig
Peter Wettergren är född och uppvuxen i Ödeshög. Foto: Bildbyrån/SvFF.

När vi får tag på Peter Wettergren har han precis varit ute och gått en promenad, trots regnigt väder. Tankarna behövde rensas lite efter att dagen innan ha kommit tillbaka från den landslagssamling där han hastigt och inte så lustigt fått huvudansvaret att leda den svenska truppen.

– Det var ganska mycket som behövde rensas bort, så det var skönt med en liten promenad. Många intryck.

Helt oförberedd var inte Ödeshögsprofilen på att axla det fulla ansvaret för Sveriges herrlandslag i fotboll, men ett covidinsjuknande kunde han inte förutspå.

– Jag visste ju ganska tidigt att Janne var avstängd mot Kroatien så vi hade ju jobbat för att jag själv skulle coacha den matchen. Sedan skulle vi åka till Köpenhamn på söndagen och dagen innan ringer Janne. Först var det hans fru som hade insjuknat, men när Janne själv blev sjuk så fanns det ju inte mycket att göra åt det, berättar Peter Wettergren.

– Jag är jättenöjd hur det gick och så har vi ett fantastiskt team runtom oss som Janne har byggt upp. Utan dem vet jag inte hur det hade gått, säger landslagstränaren från Ödeshög.

Hur var känslan att stå där längst fram och leda svenska landslaget?

– Jag hann inte riktigt tänka att nu står man här helt plötsligt och leder ett landslag, jag var så fokuserad på mina uppgifter. Jag sätter enormt höga krav på mig själv, så det fanns inget annat. Samtidigt är det inte "one man show", utan vi är ett lag, oavsett om det är jag eller Janne som står där framme, säger Peter Wettergren.

Själva matcherna då? Vad säger den assisterande förbundskaptenen om dem?

– Vi gjorde en fantastiskt bra match mot Kroatien (vinst 2-1) och ingen jättedålig match mot Frankrike, även att vi fick stryk med 4-2. Det enda var väl att vi var lite tröttkörda efter Kroatien.

Stödet hemifrån har varit stort.

– Familjen och kompisar runtom i Ödeshög och Östergötland har hört av sig med uppmuntrande ord och hejat på mig. Det var ganska mycket hejarrop från Östergötland kan jag säga, säger Peter Wettergren.

Har du fått mersmak på huvudansvaret? Ser du dig som en framtida förbundskapten för ett landslag?

– Jag tycker om att vara i en lagmiljö, jag är en lagspelare. Sedan vilken roll jag har i det har mindre betydelse. Det viktigaste är att jag får en roll där jag får mycket ansvar, för jag gillar att ha ansvar. Sedan om jag är etta eller tvåa har mindre betydelse. Jag stänger inga dörrar, men jag trivs väldigt bra i den roll jag har nu.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU

ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 16:24

"Jag har träffat större original än jag själv"

Bo berättar västra Östergötlands historia i bok som han skrivit på i 23 år

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:45

Hans har tecknat alla hamnarna runt Vättern

"Alla har sina egna karaktärer"

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:38

Återvinningscentraler tar åter emot återbruk

"Det ska starta upp inom kort"

Sju av tio saknar att kramas
ÖSTERGÖTLAND 2021-1-21 KL. 08:28

Sju av tio saknar att kramas

Kvinnor saknar det mer än män

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”
MOTALA 2021-1-20 KL. 20:51

När uteidrotten också står still: ”Illa ute om ungdomar sitter hemma”

IFK Motalas klubbchef Pär Beckne är frustrerad över situationen.

Fler nyheter