Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-6-7 KL. 20:27

Wettergren njuter av tiden fram till EM: ”Gillar att jobba med förberedelser”

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. För två veckor sedan satt Peter Wettergren hemma i Ödeshög. Om en knapp vecka står han i Sevilla för första EM-matchen mot Spanien. Mitt under förberedelserna inför EM fick Östgötatidningen en pratstund med den assisterande förbundskaptenen om vikten av glädje, förberedelser och lyhördhet. Och så lite Zlatan och kritik mot turneringsupplägget också.

Wettergren njuter av tiden fram till EM: ”Gillar att jobba med förberedelser”
Peter Wettergren. Foto: SvFF/Pressbild.

Några dagar efter träningskampen mot Finland och några dagar innan genrepet mot Armenien. Peter Wettergren är hemma i Stockholm och ber att få ringa upp om några minuter. Det visade sig vara en klippning som hade dragit ut på tiden.

– Man måste ju se lite respektabel ut emellanåt också.

Så är det kanske. Särskilt om tv-kameror ska fånga en lite då och då under hela EM-sommaren.

Självklart är Peter Wettergren laddad för det som komma skall, men att drömma sig bort till Sevilla, Sankt Petersburg eller till och med Wembley är det verkligen inte tal om än.

– Klart man längtar lite, men samtidigt är processen fram till första matchen också jäkligt kul. Nu blir det mycket fokus på det taktiska och vi får slipa på detaljer ordentligt. Det är också riktigt roligt, man märker också att alla blir mer och mer på hugget. Vi jobbar mycket som ett team där jag har hand om mycket träningar, men även det rent teoretiska. Och det är jäkligt kul när man ser att saker och ting börjar falla på plats. Sedan är det ju såklart ändå matchen sen som blir facit, säger den assisterande förbundskaptenen från Ödeshög.

När Peter Wettergren var gäst i Tutto Balutto, Sveriges största fotbollspodd, för några veckor sedan konstaterades det att många spelare som han har haft lyfter fram att Ödeshögssonen har så roliga träningar. Östgötatidningen frågade lite mer om det där med glädjen i varje pass.

– Och nu när jag har dem lite längre så kan man blanda lite också. Lite till dem och lite till mig. Mycket övningar som spelarna tycker är roliga, kombinerat med sånt taktiskt som vi ”måste” göra. Då känner jag att man får med sig spelarna på ett bra sätt, med den mixen.

Hur viktig är den här glädjen, att ha den även när det är allvar på ett stort mästerskap?

– Jag tror att det är avgörande. Du kan inte gå runt och vara gravallvarlig hela tiden. Du ska kunna vara ”av” när du ska vara ”av” och vara ”på” när du ska vara ”på”. Det är viktigt när man som grupp ska vara så nära varandra under en sån lång tid. Om någon har en dag där den känner att man behöver vara för sig själv så ska man kunna vara det. ”Gå upp till ditt rum och var där för dig själv”. Inte sprid negativ energi. Det där är jäkligt viktigt och jag tror det var en framgångsfaktor som vi hade i Ryssland, att vi trivdes bra tillsammans och var trygga med varann. Man är ju inte på topp jämt, då är det okej att dra sig undan en stund.

Ödmjukheten är också något som personifierar Peter Wettergren, och det är också en medveten ödmjukhet för att kunna vara en så bra fotbollstränare och ledare som möjligt. Aldrig tro att man per automatik vet mer än de runtomkring en.

– Jag försöker alltid vara väldigt lyhörd. Jag och Janne (Andersson, förbundskaptenen, reds.anm.,) har en färdig lösning på hur vi vill ha något, men så kan en spelare komma med någon input, ”så här gjorde vi i vårt lag”, och då lyssnar vi på det och kan justera saker. Vi har alla samma syfte men det finns olika vägar att nå dit. Vi jobbar med spelare som har en erfarenhet som jag är dum om jag inte lyssnar på, säger Peter Wettergren.

En spelare vars stora erfarenhet Peter Wettergren och Janne Andersson får klara sig utan i sommar är Zlatan Ibrahimovic. Efter landslagscomebacken i våras var det tänkt att han skulle spela EM, men på grund av en knäskada vars tajming inte tog hänsyn till att EM fanns runt hörnet så tvingades Sveriges största idrottare genom tiderna att kasta in handduken.

– När jag gick från den samlingen i våras så kände jag ”uj, nu har vi ytterligare en dimension i vårt spel”. Jag såg en jättepotential att utveckla vårt anfallsspel med hans unika kompetenser. Men tyvärr så blev det inte så. Alla de nya tankarna som involverade Zlatan fick man slänga i papperskorgen, säger Peter Wettergren.

Har ni jobbat nånting mentalt med gruppen i och med svängningarna kring Zlatan?
– Nej, inte direkt så. Jag tycker Emil Forsberg uttryckte det bra när han sa att vi har en bra grund att falla tillbaka på. Och det är det jag menar också, att man bygger en fundamentplatta att stå på, som gäller med eller utan Zlatan.

Årets EM-turnering har ett annorlunda upplägg än vanligt, med matcher runtom i hela Europa, till skillnad mot hur det brukar vara, där ett land, eller max två länder, står som värd. Peter Wettergren sticker inte under stol med vad han föredrar.
– Frågar du mig så ska ett EM gå i ett eller två länder. Det här går egentligen emot det mesta kopplat till miljön och pandemin. Nu ska man hålla på och resa runt i hela Europa. Jag tycker att det är lite lustigt.

Peter Wettergren med båda fötterna på jorden, det lyser igenom oavsett om vi pratar EM-motståndare, Zlatan eller Ödeshög.

– Man får aldrig glömma bort vart man kommer ifrån. Flera av mina bästa och viktigaste vänner är från Ödeshög, även om inte Klas finns kvar i livet längre, som kanske var min allra viktigaste och största vän. Han kommer alltid att finnas med mig och jag vill alltid påminna om hans fantastiska sätt att vara som människa.

Barndomskompisen, fotbollsikonen och Ödeshögssonen Klas Ingesson som tragiskt gick bort 2014 efter en lång kamp mot cancern. Ingesson blev VM-bronshjälte 1994, är 2021 året då Ödeshög på nytt får fira triumfer på den internationella fotbollsscenen?

Anton Rimstedt


När Peter Wettergren fick frågan i fotbollspodden Tutto Balutto om favoritarena i hela världen så svarade han, utan att tveka, "Det måste ju vara Vättervallen". Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU