Klik venligst
ÖDESHÖG 2020-6-26 KL. 15:49

Upptäck blomsterprakten och fågellivet vid Tåkern

Av Carolina Fransson

ÖDESHÖG. Såhär års blommar det för fullt vid Tåkern och fåglarna gör sig redo inför höstens flytt. På Naturum Tåkern sker i sommar visningar utomhus och barn – och alla med barnasinnet kvar – kan håva småkryp.

Upptäck blomsterprakten och fågellivet vid Tåkern
Det blommar vid Tåkern nu. Foto: Naturum Tåkern.

Naturum Tåkern har i sommar anpassat sitt program utifrån den pågående coronapandemin med guidningar och visningar utomhus och med begränsat antal deltagare.
– Vi har inte några visningar inne i Naturum, utan de sker utomhus. Men det finns mycket att visa upp utomhus! Hela strandängen är just nu en blomsterprakt. Det är olika blommor som blommar vid olika tider och vi har guidningar kopplat till blommorna där pratar vi om insekter, berättar Sofie Hellman som är guide på Naturum Tåkern.
– Sen har vi också ett rikt fågelliv att visa upp. Det är svårt att tro det nu mitt i sommaren, men fåglarna samlar i hop sig nu inför hösten, fortsätter hon.

UNDER EN HALVTIMME varje eftermiddag under juli och augusti kan man vara med och håva in småkryp i Tåkern.
– Vi riktar oss till barn och alla som tycker det är kul att håva småkryp, säger Sofie och fortsätter:
– När det gäller visningarna och guidningarna passar de oftast både barn och vuxna.

I SOMMAR FINNS DET en ny gästutställning på Naturum Tåkern som heter Det sjätte massutdöendet- och vad kan vi göra åt det?
– Det är många arter som utrotats i världen och i utställningen tittar vi närmare på hur det ser ut i global skala, på Sverigenivå och vid Tåkern och ombergområdet. Vi visar vilka arter som är hotade, varför och hur vi kan förhindra att de utrotas, förklarar Sofie.
– Det här är en utställning som har känts aktuell i flera år. Vi har känt att det finns ett behov av att visa upp hotade arter och arter som redan har försvunnit. Många känner till de här arterna och nu vill vi verkligen belysa, och förklara, varför de försvinner. Vi vill få människor att förstå att det vi gör i vår vardag påverkar, fortsätter hon.

DEN 25 JULI ÄR DET Småkrypens dag och då blir det en temadag med guidningar mer eller mindre hela dagen, om spindlar och andra kryp.
Utanför Naturum finns också Estelles sagostig och en lekpark. Lekparken invigdes förra året och intresset för den är stort.
– Den är väldigt uppskattad. Det märks tydligt för det första många av de barn som besöker oss gör när de kommer hit efter en lång bilresa är att springa till lekparken, säger Sofie.

PÅ STARTSIDAN JUST NU