Klik venligst
ÖDESHÖG 2022-7-5 KL. 15:42

Tredje gången gillt för Vätternrummet

Av Mia Karlsvärd

HÄSTHOLMEN Det snickras, fernissas och fixas för fullt. Den 23 juli ska Vätternrummet återigen invigas.

Tredje gången gillt för Vätternrummet
–Det är kul att den tidigare utställningen jag gjort vid Tåkerns Naturum är så välbesökt att jag ideligen måste se över utställningen, berättar Roland Thörnkvist. Foto: Mia Karlsvärd

Berätta om utställningen?
– Utställningen var från början ute på Stora Lund borta vid golfbanan, när de barackerna skulle rivas hamnade Vätternrummet i den stora silon i Hästholmens hamn. När den skulle rivas ställde vi in allt material i en container. I höstas hörde kommunen av sig till mig om jag ville bygga upp utställningen igen, berättar Roland Thörnkvist, som titulerar sig som fixargubben och driver företaget Modell och Utställningsteknik.

Eftersom han har en massa andra uppdrag fick Hästholmen ge sig till tåls och först nu lagom till sommaren ska utställningen återinvigas i samband med det stora arrangemanget ”Det stora folknöjet” den 23–24 juli i Hästholmens hamn.

Den här gången inreds Vätternrummet på hörnet av den röda magasinsbyggnaden i hamnen. Där inne får man just nu känslan av att det bara är Pettssons katt som saknas, ni vet, sagan om fixarfarbrorn och katten Findus. Atmosfären inne i det lilla magasinet andas av en påbörjad berättelse, snart färdig att uppleva.

– Det blir en gullig liten utställningen. Jag har hittat otroligt många roliga föremål och det kommer också bli en del överraskningar, säger han.

Vilka överraskningarna är tänker inte Roland avslöja nu.

– Jag kan säga att det är en form av upplevelsegrunka som är lite kul, säger Roland finurligt.

Förutom Hästholmens Vätternrum har Roland nyligen avslutat renoveringen och fixandet av Sommens Naturum som han byggde upp för 20 år sedan.

–Sedan blir det ett stort och spännande uppdrag för Tåkern Naturum ett klassrum utomhus. Det är min egen idé. Jag tyckte det såg så otroligt tråkigt ut med alla som skällde på barnen. Jag kände då att barnen måste få en egen plats att vara på, säger Roland Thörnkvist.

MIA KARLSVÄRDRoland Thörnkvist kallar sig för den obotliga fixargubben som nyss fyllt 65 år. –Jag har och haft otroligt många roliga uppdrag, säger han. Foto: Mia KarlsvärdRoland Thörnkvist har hittat många roliga föremål och det kommer också bli en del överrakningar, säger han. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU