Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-5-7 KL. 16:07

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen

Av Anton Rimstedt

ÖDESHÖG. Många östgötar med sympatier hos Linköping Hockey Club kunde andas ut när LHC den sista mars klarade sig undan kval. Men för Anders Rundgren och många andra Ödeshögsbor hände det som inte fick hända. Deras kära HV71 åkte ur högsta serien.

Stort stöd från Ödeshögshåll för HV71 efter degraderingen
Anders Rundgren i HV-tröjan utanför Husqvarna Garden. Foto: Privat.

Efter det som kom att bli hela hockeysveriges största snackis under våren, kvalserien mellan anrika Brynäs och HV71 där ett av lagen skulle åka ur SHL efter många SM-guld och ännu fler raka säsonger i högstaligan, stod det klart att HV71 från Jönköping får lämna finrummet.

En degradering som innebär att många människor förlorar sina jobb, potentiellt sämre förutsättningar för föreningens ungdomsverksamhet, ekonomiska och känslomässiga sår för staden, det lokala näringslivet och framför allt för lagets supportrar. Men vad har det här med Östergötland att göra tänker ni? Jo, i södra Östergötland i allmänhet och i Ödeshög i synnerhet finns det många som har sina sympatier hos Jönköpingslaget. En av dem är Anders Rundgren, född och uppvuxen i Ödeshög och stor HV-supporter sedan 1994.

– I Ödeshög är det ganska delat mellan HV och LHC. Det finns helt klart många som håller på HV i Ödeshög, säger Anders Rundgren.

När vi når honom några dagar efter kvalförlusten mot Brynäs har det hela börjat sjunka in och Anders är samlad och också ganska krass.
– Det är klart att det är en besvikelse och ett misslyckande. Det har gått fel hela säsongen och jag förstod tidigt vart det lutade. De kom aldrig ihop som ett lag.

– Jämför man med LHC så känns det ju som att de kom ihop som grupp på slutet och fick till det.

I Ödeshög finns som sagt en viss tradition att hålla på HV71 och för Anders Rundgren började det livslånga supporterskapet som lite av en slump.

– Min lillebror och hans kompisar åkte på hockey i Jönköping när de var 13-14 år och när jag sen blev 18 så fick jag börja skjutsa dem till Jönköping. Då köpte de en biljett till mig någon gång och sen blev man fast. Jag började följa HV hösten 1994 och så vann de ju guld där på våren den säsongen. Sen dess har det hängt i. Vi har haft säsongsbiljett på samma sittplats sedan de byggde Kinnarps Arena (nuvarande Husqvarna Garden. Reds.anm) år 2000.

Med bil tar det dryga halvtimmen från Ödeshög ner till Jönköping.

Snackas det HV71 i Ödeshög?

– Jo, men det gör det ju. Ibland arrangeras det bussresor från Ödeshög ner till matcherna. Det är väl främst när LHC kommer. Då brukar det vara ungefär 50/50 HV/LHC på bussen ner, säger Anders Rundgren.

Nu väntar en ny verklighet för Anders och hans HV71. I Hockeyallsvenskan.

– Det är försämrad ekonomi, tjänster som försvinner och så vidare. Det är såklart tufft och tråkigt. Men samtidigt tror jag att det här kan få föreningen att vakna till. Det har inte varit många säsonger efter 2010 som har slutat på ett bra sätt.

Och för Anders Rundgren finns det inte på kartan att trappa ner på stödet, varken på grund av degraderingen eller pandemin. Tvärtom tog han själv ett initiativ dagarna efter förlusten i en supportergrupp på Facebook för att få folk att swisha för så kallade soffbiljetter.
”Tror inte det varit en enda säsong under alla dessa år som inte arenan varit utsåld vid minst ett tillfälle! Fram tills i år då, men jag tycker vi ändrar på det! Om alla swishar 71 kr till Hv71 så fyller vi arenan!”, skrev Anders bland annat i inlägget, som har fått ett stort gensvar med över 160 kommentarer, de flesta innehållandes en skärmdump från Swish.

– Det är väl nu om någon gång man ska visa sitt stöd. Det är lätt att åka på en SM-final, men det är nu det är viktigast att visa att man stöttar, säger Anders Rundgren.

Och sympatier kommer även från motståndarhåll i HV:s svåra tid.
– Det är faktiskt också en del Brynässupportrar som har betalat in såna 71-biljetter, det säger väl något.

Mänskligheten visar sig från en fin sida.

– Precis. Och ska man vara ärlig så hade det inte varit rättvist om HV hade slagit ut Brynäs, avslutar Anders Rundgren på ett lika ödmjukt som krasst sätt.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU