Klik venligst
ÖDESHÖG 2020-6-17 KL. 08:18

Skobutikens ägare är årets Johanna

Av Lotta Hofström

ÖDESHÖG. Veronica Strelin som driver Norrby sko är Årets Johanna 2020. Hon är den 24:e mottagaren av utmärkelsen, som ges till en förebild för unga kvinnor som växer upp i Ödeshög, efter minnet av handelsmannen Johanna Petersson.

Skobutikens ägare är årets Johanna
"Jag brinner för Ödeshög!", säger Veronica Strelin som driver Norrby sko. Hon är Årets Johanna 2020. Foto: Ödeshögs kommun

– Jag känner att jag är en kvinna som brinner för det jag gör. Jag älskar männskor och jobbar starkt för både det sociala och allas lika värde! Man ska inte vara rädd för att starta företag eller göra det man vill göra, säger hon.

I sin butik säljer hon mängder av skor till små och stora. Och hennes utbud och kunskap har gjort att kunder kommer från hela landet.
– Skorna ska vara bra för våra fötter. För vi ska gå hela livet! Jag har från storlek 35 till 43 i dam och från 39 till 51 och barn- och bebisskor. Jag provar själv alla skor som jag köper in i damstorlek så att jag vet att de kommer att passa min kundkrets. Jag jobbar mycket med lösa iläggsulor. Jag tycker om när någon kommer och har ett problem med sin fot så att jag kan hjälpa dem att få en bra sko, säger hon.

VERONICA STRELIN började jobba i skobutiken 2005, efter att ha arbetat med arbetshandikappade och fackligt inom Samhall. 2008 tog hon över verksamheten.
Idag har hon ett tätt samarbete med andra skobutiker på mindre orter vad gäller inköp och kunskap samt stöttning när det kommer till företagandet.
I Ödeshög är hon noga med lojaliteten företagare emellan.
– Jag vill inte ha konkurrens här och tar inte in sådant som grannen har. Vi hjälps åt och har respekt emot varandra och hjälper varandra. Så att de kan vara proffs på sin grej, så är jag proffs på mina skor, säger hon.

Motivering: 2008 övertog Veronica Norrbys skor. Hon har drivit butiken framgångsrikt och har under hela tiden varit en drivande kraft med förslag på hur handeln i centrum kan utvecklas. Hon har varit styrelsemedem i Ödeshögs företagarförening Ösam sedan 2010. Veronica har dessutom engagerat sig i sociala frågor.


Om Årets Johanna Handelsman
Johanna Petersson har betytt mycket för Ödeshögs kommun.
Hon dog 1899 men spåren av hennes verksamhet finns kvar än i dag. Stiftelsen Ingeborg och Folke Lööfs minnesfond utser varje år Årets Johanna till hennes minne. Pristagaren får ett förtjänsttecken i form av ett smycke föreställande handelsman Johanna.
Stiftelsens önskan är att Årets Johanna ska kunna ses som en förebild för unga kvinnor som växer upp i Ödeshög idag.
Årets Johanna ska vara handlingskraftig och driftig i vardagen. Hon införde torgdagar varje tisdag i Ödeshög, såg till att samhället fick apotek och stensatte torget och gatan intill. Hon såg också till att det byggdes en rejäl hamn i Hästholmen. Dessutom hann hon med att uppfostra nio egna barn och fyra fosterbarn.
Hon föddes som Johanna Nilsdotter i Brodderyd 1807. Som 17-åring kom hon till Ödeshög och gifte sig med kyrkvärden och hemmansägaren Jonas Peterson. Här öppnade hon en liten speceriaffär, en rörelse som växte snabbt. Källa: Ödeshögs kommun

PÅ STARTSIDAN JUST NU